John F. Kennedy till vänster. Bild från omedelbart efter skotten i Dallas till höger. Foto: TT

Trump vill släppa de sista hemliga dokumenten kring mordet på JFK

Uppdaterad
Publicerad

På Twitter skriver USA:s president Donald Trump att han kommer att offentliggöra tidigare hemligstämplade dokument kring mordet på John F Kennedy.

Det handlar om tusentals sidor dokument som har varit hemlighetsstämplade i 54 år efter att USA:s trettiofemte president John F Kennedy mördades 22 november 1963. De senaste veckorna har de pågått spekulationer bland experter på Kennedymordet om vilket beslut Donald Trump skulle fatta.

Senast 26 oktober var han tvungen att besluta om dokumenten skulle fortsätta vara hemligstämplade eller inte. 26 oktober 2017 är det datum som USA:s kongress för över 25 år sedan satte som deadline, efter att Oliver Stones film ”JFK” åter satt igång konspirationsteorier kring mordet på presidenten. 

Lee Harvey Oswald, som greps och anklagades för mordet, men som aldrig hann åtalas på grund av att han själv mördades av Jack Ruby två dagar efter gripandet, har av FBI och Warrenkommissionen, som hade till uppdrag att utreda mordet, setts som en ensamvarg. Men olika grupper och individer hävdar att John F Kennedy blev ett offer för konspirationer.

Trump spred själv konspirationsteorier

Teorierna kring motivet till varför han dödades är många, och flera amerikanska medier gör en poäng av att den enda som kan stoppa offentliggörandet är nuvarande presidenten Donald Trump, som själv spridit flera konspirationsteorier, bland annat att hans företrädare Barack Obama inte var född i USA.

Donald Trump kommer att vara i Dallas, samma stad John F Kennedy mördades i, på onsdag, dagen innan tidsfristen för dokumenten går ut.

– Jag hoppas att FBI, CIA och justitiedepartementet ser att det är viktigt för amerikanska folket har rätt att få den här informationen, säger republikanen Walter Jones till Politico.

Samtidigt säger experter att dokumenten troligtvis inte kommer innehålla något viktigt.

– Jag skulle tro att om det fanns viktiga dokument så har dessa förstörts för länge sen, säger Larry Sabato på University of Virginia till Dallas News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.