Donald Trump inledde sin politiska karriär med konspirationsteorin om Obama och hans födelsebevis. Foto: TT/Kalle Fürst, SVT Design.

Konspirationsteorin som hjälpte Trump mot Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Hela hans politiska karriär startade med en konspirationsteori. Sedan har det bara fortsatt. SVT:s Friktion listar de mystiska teorierna som kantat Donald Trumps väg mot Vita huset.

Är Obama verkligen amerikan? Låg familjen Clinton bakom ett självmord och hur inblandad var Ted Cruz pappa egentligen i mordet på John F Kennedy?

Donald Trump är en unik presidentkandidat på många sätt. Förhållandet till konspirationsteorier är ett av dem.

Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier.

– Han har använt sig av dem genom hela sin valkampanj och gett spridning åt dem som ingen ledande politiker har gjort i modern tid, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier, som har skrivit flera böcker om konspirationsteorier.

Här är några av konspirationsteorierna som Trump antingen skapat – eller blåst nytt liv i:

1. ”Obama är inte född i USA”

Teorin att Barack Obama fötts utomlands – och därmed inte är en legitim president – har funnits länge. Donald Trump var inte först med den, men är kanske allra mest förtjust i den.

– Han började faktiskt hela sin politiska karriär med just den här konspirationsteorin om Obama och hans födelsebevis. Sedan dess använder han den också oftare än någon annan har gjort, säger Erik Åsard.

Konspirationsteorin som ifrågasätter Obamas födelseland kallas ”birtherism” och förekom redan under valrörelsen 2008. Men teorin fick en ordentlig skjuts när Trump blev ett ansikte utåt för den. Trump hävdade bland annat att han skickat utredare till Hawaii som hittat ”graverande uppgifter” i frågan. Obama fick till slut nog och publicerade sitt födelsebevis där det framgår att han är född i Honolulu.

Men Trump lät sig inte övertygas så lätt. Han fortsatte att twittra konspiratoriskt bland annat efter att Hawaiis hälsodirektör, som hade bekräftat födelsebevisets äkthet, avled efter en flygkrasch.

Foto: Skärmdump, Twitter

Trump medgav till slut att Obama är född i USA även om han aldrig har bett om ursäkt.

Birther-teorin gav visserligen Trump dåligt rykte, inte minst hos det politiska etablissemanget och bland svarta väljare, men den hjälpte honom att positionera sig inom det republikanska partiet och lade grunden för hans kommande presidentvalskampanj.

– Den hjälpte honom på så sätt att han fann en publik inom det republikanska partiet.

2. ”Obama startade IS”

Trump har kritiserat Obamas hantering av konflikterna i Mellanöstern och har upprepade gånger sagt att presidenten till och med grundat terrororganisationen.

– På många sätt hyllar de president Obama, han är grundare av IS, sade Trump på ett valmöte i Florida och tillade att Hillary Clinton bör anses som en medgrundare av IS.

Trump har därefter twittrat att det handlade om sarkasm men också sagt att han faktiskt menat det bokstavligen.

Oavsett vad Trump egentligen menar så får Trumps uttalanden konsekvenser, menar Erik Åsard.

– Det är fullständigt fel i sak men att en person i hans ställning säger så och inte tydligt backar gör att det får en viss legitimtet som det inte skulle ha fått annars.

Foto: Skärmdump, Twitter.

3. ”Ted Cruz pappa var inblandad i mordet på JFK”

I slutspurten av primärvalen drog Donald Trump in sin rivals pappa och dennes påstådda band till John F Kennedys mördare.

Historien om att Cruz pappa skulle ha känt Lee Harvey Oswald spreds först av tidningen National Enquirer, som öppet stöttar Trump men har aldrig bekräftats. Ted Cruz svarade med egna sarkastiska konspirationsteorier: – Ja, min pappa mördade JFK, han är även Elvis. Och Jimmy Hoffa är begravd i hans trädgård.

4. ”Vaccination orsakar autism”

Att barnvaccin skulle orsaka autism är antagligen en av de mest spridda moderna myterna. Den kan spåras till en studie från 1998 som publicerades i ansedda The Lancet, som senare drogs tillbaka. Men trots att den samlade vetenskapen nu pekar i helt motsatt riktning så tycks Trump inte helt övertygad.

Foto: Skärmdump, Twitter.

– Vi har haft så många fall, människor som har jobbat för mig, bara häromdagen, en söt tvååring som fick vaccin, en vecka senare fick hon hög feber och blev väldigt, väldigt sjuk. Nu är hon autistisk, sade Trump i en debatt förra året.

5. ”Familjen Clinton ligger bakom ett självmord”

Trump har flera gånger blåst liv i konspirationsteorin att familjen Clinton varit inblandade i rådgivaren Vince Fosters självmord 1993. Foster var rådgivare i Vita Huset under Bill Clintons tid som president.

I en intervju med Washington Post har Trump kallat omständigheterna kring Fosters död ”Väldigt skumma”. Trump har också antytt att Foster som rådgivare satt på mycket information.

”Han visste allt om vad som pågick, sedan begick han plötsligt självmord”.

Oklart om Trump själv tror på teorierna

Om konspirationsteorier fungerar för att locka väljare är oklart. Men för konspirationsteoretiker är det hur som helst en vinst att Trump tar upp deras teorier, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier.

– Det bidrar till spridning och legitimitet. Kretsar som tidigare varit väldigt i skymundan har fått legitimitet för sina tidigare diskrediterade teorier.

Tror då Trump på vad han själv säger? Egentligen spelar det ingen roll menar Erik Åsard.

– Om han tror på sina haranger är han en dumskalle. Tror han inte på dem, vilket är mer troligt, är han en kallhamrad cyniker.

Om Friktion

Visa

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar oss på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier. Just nu fokuserar vi på presidentvalet i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet