Anhängare till president Donald Trump samlade vid ett möte i Pennsylvania i onsdags. Foto: TT

Analys: ”Konspirationsteori som på kort tid fått många nya anhängare i USA”

Publicerad
Analys ·

I tisdags närvarade president Trump vid ett kampanjmöte för en republikansk kongressledamot i Tampa i Florida. Journalister på plats lade märke till plakat och t-tröjor i folkhavet med texten ”Q” eller uttrycket ”Qanon”. Det är referenser till en konspirationsteori som på kort tid fått många nya anhängare på den yttersta högerkanten i USA.

Per Anders Engler

Utrikesreporter

Konspirationsteorin utgår från en mystisk, anonym onlinefigur – ”Q”. Enligt nätsajten The Daily Beast började ”Q” posta anonyma inlägg i internetforum i september 2017. Personen eller personerna bakom ”Q” hävdar att ”Q” har sin bakgrund i militären. ”Q” uppger sig nu inneha en topphemlig post på allra högsta nivå. Uppdraget som ”Q” säger sig ha fått är att skydda president Trump från ondsinta krafter inom den amerikanska staten.

Den mystiska ”Q” antyder i sina nätinlägg att dessa illvilliga personer i hemlighet spåras och övervakas, och att de kommer att fängslas i samband med en händelse som anhängarna kallar för ”stormen”. Det är en referens till ett tal Trump höll för militära ledare i fjol, i vilket han varnade för ”lugnet före stormen”.

”Ingår i pedofilnätverk”

Enligt ”Q” och dess anhängare är mycket lite vad det synes vara. Robert Mueller till exempel, han som undersöker rysk påverkan i det amerikanska valet 2016, utreder enligt dessa konspirationsteoretiker inte alls rysk inblandning i amerikansk politik.

I själva verket, hävdar man, tillsattes Mueller av president Trump i syfte att utreda kända demokrater som Hillary Clinton och Barack Obama. Beskyllningarna mot dessa är många i ”Q”-världen; enligt en av dem är såväl Clinton som Obama i maskopi med Rysslands president Putin. En annan vanligt förekommande anklagelse är att de ingår i ett pedofilnätverk (tillsammans med andra världsledare och massor av hollywoodskådisar).

Det bör tilläggas redan nu att ingen av dessa konspirationsteorier har visat sig sann. Flera nyhetsredaktioner har avslöjat dem som lögner.

Anhängarna blir snabbt fler

Fram till för något år sedan postades meddelanden om ”Q” och dess konspirationsteorier mest på anonyma nätforum som 4chan och 8chan. Men anhängarna till ”Q” har snabbt vuxit. En youtube-video som förklarar ”Q” har idag runt 200 000 tittningar. Och enligt amerikanska NBC News har en applikation kopplad till konspirationsteorin om ”Q” blivit en av de mest nedladdade av Apples appar.

”Q” har också fått kändisföljare i Roseanne Barr, skådisen vars tv-serie ”Roseanne” lades ner efter att hon twittrat rasistiskt om en tidigare Obama-rådgivare, och i det före detta basebollproffset Curt Schilling.

Beväpnad man greps

På ytan kan ”Q” och dess anhängare te sig som ett internetfenomen i marginalen. Men flera gånger de senaste månaderna har de gjort sig hörda i verkliga livet. I april samlades en grupp anhängare till ”Q” i Washington DC för att kräva svar på en rad frågor av justitiedepartementet. Och i juni greps en beväpnad man och följare av ”Q” när han spärrat av en väg och krävde att justitiedepartementet skulle släppa en rapport, som enligt honom, mörkats för att skydda kriminella demokrater, rapporterar amerikanska medier.

Och efter presidentens medverkan vid kampanjmötet i Tampa i veckan tog sig frågan om ”Q” ända in i Vita husets pressrum. Pressekreteraren Sarah Sanders fick där frågan av en journalist vad presidenten tycker om stödet från ”Q”-anhängare. Hennes icke-svar gick ut på att presidenten inte stöder grupper som förespråkar våld.

Attacken mot pizzeria i Washington

Det kan vara frestande att flina åt konspirationsteoretiker. Men resultatet av deras handlingar kan vara mindre skrattretande. I december 2016 stegade en man in på en pizzeria i Washington DC med ett automatgevär. Han avlossade flera skott i lokalen innan han greps av polis. Han berättade senare för utredarna att han i ett nätforum hade läst att pizzerian var ett tillhåll för en pedofilgrupp ledd av Hillary Clinton.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.