En skiss över hur Christos senaste verk Mastaba kommer att se ut i Hyde Park i sommar. Foto: André Grossmann

Konstnären Christo slår till igen – 7 500 flytande tunnor i Londonsjö

Publicerad

Den världsberömde konstnären Christos senaste projekt kommer att få Londonbesökare att häpna. En 20 meter hög pyramidliknande skapelse ska flyta i sjön The Serpentine i Hyde Park i London i sommar.

Det nya verket kallas Mastaba, som är en gammal form som associeras med faraonernas gravar och pyramiderna. De 7 506 tunnorna fogas ihop och till en 20 meter hög och 40 meter lång skapelse som ska flyta på plastpontoner. Den ska finnas att beskåda gratis under två veckor, så som tidigare Christo-signerade verk.

Konstnären har fått försäkra Serpentines oroliga simsällskap att oljefaten inte kommer att rulla ner. Alla som vill kan fortsätta att ta sig en simtur i sjön och Christo kommer dessutom att bidra med vattenrening och förbättringar av den ekologiska miljön för sjöns fågel- och djurliv.

Den snart 83-årige Christo Vladimirov Javacheff och hans nu avlidna konstnärspartner Jeanne-Claude har ägnat sina liv och sin konst åt kortvariga, komplicerade och tungrodda megaprojekt.

Konstnären Christo bygger nu en sorts pyramidliknande byggnad i en sjö i London. Foto: TT/AP

Ett av de mest uppmärksammade och svårbemästrade var Wrapped Reichstag. Det tog duon 24 år av förhandlingar med politiker och myndigheter innan silvertyget 1995 kunde hissas ner över det traditionstyngda riksdagshuset. Det skimrande täcket ändrade färg av reflexer från solnedgång och gryning och berlinarna njöt.

Det blev folkfest i Berlin när det gamla riksdagshuset förvandlades till ett av Christos och Jeanne-Claudes mest omtalade verk. Foto: Wolfgang Volz

Christo vill inte heller den här gången göra några politiska manifestationer med sin Mastaba. ”Allt jag gör professionellt är irrationellt och meningslöst”, är hans kommentar i The Guardian. Men på grund av avsky mot Donald Trump satte han stopp för ett 20 år långt projekt med att täcka sju mil av Arkansasfloden med ett tillfälligt tak.

Under sitt långa konstnärsliv har Christo och Jeanne-Claude realiserat rader av oväntade och kostsamma projekt. De hävdar att han finansierar sin verksamhet genom försäljning av skisser och affischer och att allt material återvinns.

Konstverket gör det möjligt för besökarna, som Christo uttrycker det, att uppleva det som om de går på en valrygg. Foto: TT

Ett av hans senaste verk, The Floating Piers i Milano, bestod av flytande tygpontoner som skulle ge besökarna känslan av att gå på en valrygg. I Central Park i New York byggde konstnärsparet upp drygt 7 000 saffransfärgade portar, The Gates.

The Gates hette en konstverk av Christo och Jeanne-Claude i Central Park i New York. Foto: TT/AP

I Paris paketerades 1985 bron Pont Neuf efter nio år av förhandlande, The Pont Neuf Wrapped.

Bron Pont Neuf i Paris blev ett av Christos och Jeanne-Claudes projekt 1985. Foto: Wolfgang Volz

I Japan och Kalifornien monterades 3 100 gula och blåa paraplyer i landskapet. Verket kallades The Umbrellas och blev en stor turistattraktion.

Tusentals paraplyer placerades ut i landskap i Kalifornien och i Japan Christos och Jeanne-Claudes projekt The Umbrellas. Foto: Wolfgang Volz

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer