Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken betydelse har den nya medielagen? – Hör Staffan Ingemar Lindberg, professor vid Göteborgs universitet.

Kontroversiell medielag genomröstad i Polen

Uppdaterad
Publicerad

En ny medielag som skärper reglerna för utländskt ägande av medier har oväntat röstats igenom i Polen. Lagen har kritiserats för att begränsa pressfriheten och godkännandet väntas påverka landets relationer med USA.

På fredagen blixtsammanträdde en kommitté i det polska parlamentet. På dagordningen stod att diskutera den mycket omdebatterade medielagen, som godkändes av underhuset tidigare i år, skriver Reuters.

Inga andra parlamentsledamöter ska ha blivit varskodda i tid om att frågan skulle behandlas på fredagen. Efter bara några minuter ska lagen ha röstats igenom.

Nu återstår bara ett godkännande av landets president.

”Attack mot fri press”

Lagen innebär en skärpning av regelverket kring utländskt ägande av medieföretag i landet, som redan i dag kräver att utomeuropeiska bolag inte äger mer än 49 procent.

Enligt kritikerna är lagen speciellt framtagen för att sabotera för det privatägda TV-bolaget TVN24, landets största nyhetskanal, som ägs av amerikanska Discovery.

Kanalen, som stått för mycket av den kritiska rapporteringen om det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa, har hittills klarat sig undan regelverket via ett dotterbolag i Nederländerna – ett kryphål som den nya medielagen nu ska råda bot på.

”Det har skett en attack utan motstycke mot fria media från det polska överhuset.” skriver TVN Group Discovery i ett pressmeddelande och fortsätter:

”TVN Group Discovery och Discovery kommer att försvara sina investeringar i Polen.”

USA: ”Djupt oroade”

USA uppmanar nu Polens president att inte skriva under på den nya medielagen.

”USA är djupt oroade över händelserna i Polen och den lag som skulle underminera yttrandefrihet, pressfriheten och förstöra för utländska investerare.” säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande, enligt Reuters.

Ska motverka rysk påverkan

Det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa har försvarat medielagen och menar att utländskt ägda medieföretag tagit för stor plats i, samt förvridit, den polska samhällsdebatten.

Lagen är enligt regeringen menad att stoppa grannlandet Ryssland och supermakten Kina från att successivt ta över medielandskapet i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer