Demonstranter utanför parlamentsbyggnaden i Warszawa. Foto: TT

Kontroversiell polsk HD-lag väcker protester

Uppdaterad
Publicerad

En kontroversiell lag som låter justitieministern utse nya domare i Högsta domstolen väcker nu protester både inom Polen och från EU. Reformen innebär att de nuvarande domarna i Högsta domstolen tvingas i pension.

Lagen röstades igenom i det polska parlamentets underhus på torsdagen och väckte snabbt protest. Motståndare samlades framför parlamentsbyggnaden i Warszawa efter omröstningen, de sparkade och slog på metallstaketet utanför parlamentet. En del hade banderoller med vädjan till president Andrzej Duda att lägga in sitt veto mot lagen.

Enbart i Warszawa samlades 50.000 personer i protest, enligt stadens myndigheter. De viftade med både Polens och EU:s flaggor och skrek ”vi kommer att försvara demokratin”.

Även i andra städer runt om i landet genomfördes demonstrationer med tusentals deltagare.

EU begär möte

Lagen, som antogs med 235 röster för och 192 mot – och 23 nedlagda röster – går nu vidare till behandling i överhuset.

Det är det senaste i en rad förändringar av polska domstolar som sammantaget ökar den politiska kontrollen. Regeringspartiet, det högerkonservativa Lag och rättvisa (PIS), kritiseras för att montera ned det oberoende rättsväsendet. PIS motiverar förändringarna med att de krävs för att effektivisera rättsväsendet samt för att bekämpa korruption.

EU:s permanente rådsordförande, Donald Tusk, och tillika tidigare premiärminister i Polen, kallar åtgärden för ”bakåtsträvande”, samt menar att det strider mot EU:s värderingar och att den hotar att marginalisera Polen. Han har begärt ett möte med president Duda för att diskutera saken.

Fakta: Rättsreformerna i Polen

Förutom det nuvarande lagförslaget om att tvinga domarna i Högsta domstolen i pension antogs nyligen två andra lagar som en del i förändringen av rättsväsendet. De innebär att det Nationella domstolsrådet upplöses och att parlamentet ges rätten att utse dess medlemmar.

Rådets funktion är bland annat att nominera nya domare och har tidigare främst bestått av juridiska experter. Lagarna ger dessutom justitieministern makten att utse de högsta domarna i regionala domstolar.

Ingen av lagarna kan dock träda i kraft fullt ut om inte Polens president Andrzej Duda, som också är knuten till regeringspartiet PIS, skriver under dem. Häromdagen villkorade han sin underskrift med att det ska krävas 60 procent av parlamentsledamöterna för att utse nya medlemmar i Nationella domstolsrådet, vilket skulle göra det svårare för PIS att helt kontrollera utnämningarna.

Källor: AFP, Politico

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.