18 ton plast hittades på korrallön Henderson Island. Foto: Foto: Jennifer Lavers

Paradisö mest plastförorenad i världen

Uppdaterad
Publicerad

Paradisön Henderson Island långt ute i Stilla havet visar sig vara en av de mest förorenade av plastskräp i hela världen. 38 miljoner plastrester har hittats på den obebodda ön – totalt 18 ton plast.

– Situationen är alarmerande, säger marinekologen Jennifer Lavers i Australien.

Den paradisiska ön ligger långt ut i södra Stilla havet mellan Australien och Sydamerika med orörd natur och vidsträckta vita stränder. Korallön är klassad som världsarv av Unesco för sin biologiska mångfald. Jennifer Lavers från universitetet i Tasmanien som gjort studien av Henderson Island.

18 ton plast

Forskarna registrerade 671 bitar av plast per kvadratmeter och undersökte stränderna så långt ner som tio centimeter i den vita sanden. Det tog sex timmar för ett team på fem personer att undersöka 10 meter av stranden. Det blev sammanlagt 38 miljoner plastbitar som vägde 18 ton.

18 ton plast hittades på Henderson Island i Stilla havet. Foto: Foto:Jennifer Lavers

Krabbor i krämburkar

De hittade hundratals krabbor som flyttat in i krämburkar av gammal och giftig plast.

– Det var tragiskt att se krabborna kräla runt i våra sopor. Vi insåg att det inte längre finns några skyddade platser i världen. Vi var chockade att vi hittade så mycket på en så avlägsen ö, säger Jennifer Lavers, som publicerat sin studie i Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Detta är en larmsignal om att plastföroreningarna är ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna, hävdar hon.

Korallatollen Henderson Island ligger i Stilla havet och tillhör ögruppen Pitcairn. Foto: Foto: SVT Design

Engångsartiklar

Det mesta som forskarna hittade var vardagsprodukter som plastburkar och engångsartiklar som producerats sedan decennier tillbaka men som fortfarande flyter omkring i haven. Bara 7 procent av fynden kom från fiskeriverksamhet. Produkterna kom från världens alla hörn via havsströmmarna.

LÄS MER: Flytande supernät ska fånga upp världshavens plast

Havssköldpaddor hindras

Jennifer Lavers studier visar att 1.200 djurarter påverkas negativt av plastföroreningarna. På Henderson Island hade plastskräpet bildat en barriär som försvårat för havssköldpaddorna att ta sig upp på stranden för att lägga sina ägg.

Marinekologen Jennifer Lavers har forskat om plastföroreningar på den obebodda korallatollen Henderson Island. Foto: Foto: Jennifer Lavers

Plast i näringskedjan

Plastens negativa hälsoeffekter även för människor är väl dokumenterade. 25 procent av fisken konsumerar plast som därmed hamnar i näringskedjan och når människan.

LÄS MER: Dolda plasten i dina kläder – så förpestar den havet

– Jag ville berätta om Henderson Island för att chocka världen. Och jag hoppas att den globala reaktionen leder till en förändring som ser till att plast inte hamnar på ikoniska platser som Henderson i framtiden, säger Jennifer Lavers till SVT Nyheter.

Krabbor som flyttat in i plastburkar hittades på Henderson Island. Foto: Foto: Jennifer Lavers

Global rörelse

Lösningen på problemet är att människor kräver förändring, anser hon. Hon vill att en global rörelse ska tvinga fram politiska beslut som leder till ett slut på vårt plastberoende.

LÄS MER: Miljögifterna har nått djuphaven

Vid ett internationellt toppmöte för världshaven i mars i år beslöt Indonesien att minska utsläpp av sitt marint skräp med 70 procent inom åtta år.

– Låt oss inte vänta längre eller diskutera mer – vi måste handla nu, säger Jennifer Lavers.

LÄS MER: Åtta sätt att minska på plasten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.