Foto: TT

Dolda plasten i dina kläder – så förpestar den havet

Uppdaterad
Publicerad

Din garderob kan vara en plastbomb. En brittisk studie visar att en enda tvätt av syntetiska kläder kan släppa ifrån sig över 700.000 pyttesmå plastpartiklar. Partiklar som riskerar hamna i sjöar och hav.

Plötsligt hoppar ordet upp överallt; mikroplast. Det kan finnas i din ansiktsskrubb och smink. Men det kan också komma från dina kläder.

Polyester, akryl och polyamid finns i allt från träningskläder till klänningar och varma tröjor. När kläderna tvättas släpper de ifrån sig partiklar som kan vara så små att reningsverken inte kan fånga upp dem.

Plast och miljö

Att våra kläder släpper ifrån sig fibrer vet vi sedan innan, men forskare på Plymouth university har nu kunnat visa vilka mängder det faktiskt kan handla om.

Stora skillnader mellan olika material

De brittiska forskarna tvättade en stor mängd kläder av olika material i 30-40 grader. Resultatet? Allra värst var kläderna av akryl, som släppte ifrån sig 729.000 fibrer per tvätt. Kläder gjorda av polyester släppte ifrån sig 496.000 fibrer. Kläder av polyester blandad med bomull släppte ifrån sig betydligt mindre, men det blev ändå 138.000 fibrer på sex kilo tvätt.

Studien har uppmärksammats för att den undersökt ett område som det pratats mycket om – men där vetenskapliga fakta saknats.

– Det är en väldigt spännande studie som lagt krut på att mäta korrekt inom ett område där man ofta gissar och antar, säger Kerstin Magnusson, ekotoxikolog vid svenska miljöinstitutet, IVL. Hon har läst studien och även själv kartlagt hur mikroplast hamnar i miljön.

Djur mumsar i sig plasten

Den lilla, ibland knappt synliga mikroplasten är ett problem som växer i det dolda. Även om bilder på sköldpaddor och sälar som trasslat in sig i plastpåsar lättare fastnar på näthinnan, så är den mikroskopiska plasten minst lika problematisk för mindre djur och organismer.

– Det finns risk att musslor, sjöstjärnor och maskar äter mikroplasten eller att den fastnar i fiskarnas gälar. Plastpartiklarna kan också innehålla skadliga ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare.

Att små organismer får i sig plasten gör också att större djur, som i sin tur äter dem, får i sig plasten. Hur det påverkar oss människor, som gärna lägger en fisk på tallriken, vet forskarna ännu inte säkert. Nyligen rapporterades om att två av tre undersökta blåmusslor på Västkusten hade plastpartiklar i sig.

Mikroplaster kommer att öka

Den senaste tiden har flera länder tagit beslut om förbud mot mikroplast i kroppsvårdsprodukter. Men även om forskning nu pekar mot att textilier är en större källa till mikroplasten i våra hav så tror inte Kerstin Magnusson att liknande förbud kan bli aktuella för kläder.

– Textilfibrer är antagligen ett större problem än plastkulor i kosmetika men det är mer komplext. Mikroplast i kosmetika är meningslöst och går att ta bort, när det gäller mikroplast i kläder måste man istället få hållbarare textiler som också går att sälja, det är en betydligt större utmaning.

På grund av att plast bryts ner så långsamt så kommer problemet att fortsätta att öka – förbud eller inte.

– Även om vi helt skulle sluta släppa ut mikroplast så skulle mängden ändå öka eftersom plast långsamt bryts ner i mindre och mindre partiklar. Problemen måste uppmärksammas innan katastrofen är ett faktum, vi är fortfarande vid en punkt där vi kan vända utvecklingen innan det är för sent, säger Kerstin Magnusson.

Det är dina kläder gjorda av

Över hälften av all textil är syntetisk. Du känner igen syntetiska material under namn som akryl, polyester och nylon.

Akryl:

Akryl tillverkas av plast. Jämfört med polyester som också är gjort av plast är framställningen av akryl mer komplicerad och resurskrävande. Det krävs lösningsmedel och väldigt mycket kemikalier för att kunna bilda trådar av plasten och utsläpp av dessa kemikalier gör att akrylframställning får en stor miljöpåverkan. När akryl tvättas läcker plastpartiklar ut med vattnet som skadar fiskarna. 

Nylon eller polyamid:

Nylon är ett företagsnamn och fibern är gjord av polyamid, en syntetfiber vars sammansättning liknar plast. För att få till fibrer som funkar för tyg krävs stora mängder kemikalier som riskerar att skada både människor och natur. När polyamid tvättas läcker små plastpartiklar ut som skadar överlevnadsförmågan hos fiskarna i hav och sjöar.

Polyester:

Ett av de allra vanligaste materialen i våra kläder. Fibern är gjord av plast och utvinns ur olja. För att göra om plasten till fibrer som funkar för tyg krävs kemikalier som i stora mängder kan vara cancerframkallande och som också riskerar att läcka ut med allt det vatten som används i processen. När polyester tvättas släpps små, små platspartiklar ut med vattnet. Dessa riskerar att skada fiskar som äter upp dem. 

Elastan eller lycra:

Materialetsammansättningen liknar plast och kräver precis som alla andra sådana material en mängd kemikalier och lösningsmedel för att tillverkas. Dessutom släpps plastpartiklar ut i naturen när materialet tvättas. Det här påverkar vattenlevande organismer negativt.

Källa: Sveriges konsumenter

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet