En ensam kvinna i munskydd som solbadar på en strand på Cres i Kroatien. Tidigare år har stranden varit full med människor den här tiden på året. Foto: Diminik Bat/TT

Kroatien vill slussa in turister i landet – genom säkra korridorer

Uppdaterad
Publicerad

Reserestriktionerna som kommit i svallvågorna av coronautbrottet slår hårt mot turismnäringen i världen. I Kroatien tittar man nu på om det går att få till en säker transport av turister till landet trots virusutbrottet.
– Men hälsan kommer först, säger Kroatiens turismminister Gari Cappelli.

Turismen i Europa kommer i år att bli annorlunda – men kanske inte helt obefintlig. I Kroatien, där turismen är en viktig del av ekonomin, tittar man nu på om man kan ta emot utländska besökare i sommar trots virusutbrottet. Detta efter att det kommit en förfrågan från den tjeckiska föreningen för researrangörer och förslag på att upprätta korridorer för en säker transport av turister.

I en tweet skriver Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic att ansvariga ministrar i de båda länderna nu har fått i uppdrag att titta på och föreslå hur transporten skulle kunna se ut.

”Hälsan kommer först”

Kroatiens turismminister Gari Cappelli säger att fler länder har uttryckt intresse, men att hälsan kommer först och att den här sortens arrangemang kanske kan bli aktuell tidigast framåt sensommaren – om inte så sent som nästa år. Och det är medborgare i andra länder som har egendom i Kroatien som skulle kunna vara de första att dra igång turismen.

Planen är dock beroende av hur andra länders restriktioner ser ut, vad Kroatiens epidemiologer och sjukvård säger och vilka åtgärder landet kommer att ha i sommar, säger Cappelli.

Istället kommer man att satsa på inhemska besökare under högsäsongen, och uppmuntra att turister bor på camping, i privata hem eller på de hotell som kan organisera verksamheten på ett sådant sätt att gästerna kan hålla avstånd till varandra. Man räknar dock med att turismnäringen kommer att känna av de negativa ekonomiska effekterna av coronaviruset i åtminstone två år framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet