Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är kampen mot korruption så viktig för Ukraina. SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg förklarar: ”Inte bara viktig för Ukraina på hemmaplan”. Foto: EVN/SVT

Korruptionsskandal i Ukraina – 400 miljoner försvann

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas säkerhetstjänst, SBU, har avslöjat en korruptionshärva i samband med inköp av 100 000 granater till landets militär, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Säkerhetstjänsten uppger att personer vid försvarsdepartementet och vapentillverkaren Lviv Arsenal ska ha tillskansat sig motsvarande 400 miljoner kronor i samband med vapenaffären.

”Enligt utredningen är tidigare och nuvarande högt uppsatta tjänstemän vid försvarsministeriet och chefer för närstående företag inblandade i förskingringen”, sa säkerhetstjänsten enligt Reuters.

Kriget i Ukraina

Enligt SBU ska kontraktet för vapenaffären ha skrivits i augusti 2022. Betalningen ska ha skett i förskott med medel som flyttades till utländska konton men inga vapen levererades.

Fem personer har delgivits misstanke om brott. En av de misstänkta ska ha frihetsberövats när personen försökte lämna landet.

Fem personer har delgivits misstanke om brott efter korruptionsskandalen. Foto: SBU/Telegram

Tidigare korruptionsskandaler

Flera korruptionshärvor har uppdagats i Ukraina under kriget. En tidigare biträdande försvarsminister och två försvarsanställda anklagas för bland annat att ha försnillat mer än 25 miljoner dollar i samband med inköp av skyddsvästar.

Försvarsminister Oleksii Reznikov tvingades avgå i september förra året på grund av olika korruptionsfall under Reznikov ledning.

Hör SVT:s utrikesreporter förklara hur korruptionen kan påverka Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet