Kanadas premiärminister Justin Trudeau har mitt i sin värsta kris hittills fått se sin privata sekreterare Gerald Butts (till höger) avgå Foto: Justin Tang / AP / TT

Korruptionsskandal kan få Trudeau att falla

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas premiärminister Justin Trudeau står inför sin största politiska kris hittills. En av hans närmaste män, Gerald Butts, har avgått efter anklagelser om att han har pressat en minister att låta ett företag slippa undan i en korruptionsskandal.

Butts, som är Trudeaus privata sekreterare, anklagas för att ha pressat dåvarande justitieministern Jody Wilson-Raybould att låta byggföretaget SNC-Lavalin Group komma undan med böter i stället för rättegång.

Byggföretaget var inblandat i en korruptionsskandal i Libyen, där höga tjänstemän ska ha mutats.

SNC-Lavalin uppger att cheferna som var inblandade har slutat och att man sett över sina etiska riktlinjer och att det borde vara tillräckligt för att undvika rättegång.

Trudeau tappar förtroende

Vissa opinionsundersökningar har visat att förtroendet för Trudeaus liberala parti har sjunkit på grund av skandalen. Tidpunkten är känslig med tanke på att det är val i oktober i år i Kanada.

Premiärminister Trudeau tillbakavisar att något fel ska ha begåtts. Han erkänner att han och hans team pratat med justitieministern, Wilson-Raybould, om ärendet på ett respektfullt sätt och inom lagens gränser.

Trudeau har även sagt att det är hans ansvar som premiärminister att värna kanadensiska jobb – en blinkning till att en eventuell dom hade lett till en möjlig konkurs för byggföretaget.

Krav på Trudeaus avgång

Den konservative oppositionsledaren Andrew Scheer kräver nu Justin Trudeaus avgång.

– Jag blev illamående och förskräckt när jag hörde om de olämpliga och olagliga påtryckningarna på henne [justitieministern] från Trudeaus högsta tjänstemän, säger han till kanadensiska public servicebolaget, CBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.