Foto: TT/AP, Sunday Alamba

Kort kjol förbjuds i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det vara olagligt att bära kjol som inte går längre än till knäet. Det är en del av den nya ugandiska lag som ska ”förhindra sexuell upphetsning”.

Enligt den så kallade anti-porrpropositionen kommer all exponering av ”sexuella kroppsdelar” att förbjudas, till exempel bröst, lår och rumpa. Dessutom förbjuds ”erotiskt beteende” som kan orsaka sexuell upphetsning i såväl media som det offentliga rummet.

Den ska även att förbjuda material som uppmuntrar ”moraliskt fördärv”. Det uppger den ugandiska tidningen The Monitor.

Lagförslaget röstades genom av Ugandas parlament efter en kort debatt, men måste godkännas av presidenten Yoweri Museveni innan den kan träda i kraft.

När Ugandas etik- och integritetsminister Simon Lokodo la fram förslaget tidigare i år sa han att kvinnor som bar ”något över knäet” bör gripas.

Livstid för homosexualitet

Landets parlament röstade på fredagen även genom en lag om livstids fängelse för ”återfallsförbrytare” av homosexuella handlingar. Alla som ”praktiserar, manar till eller publicerar” homosexuella handlingar kommer enligt den nya lagen att gripas.

Homosexuella i Uganda utsätts för våld och förföljelse. Människorättsgrupper har rapporterat att lesbiska kvinnor utsätts för ”tillrättaläggande” våldtäkter.

2011 blev den ugandiske gayaktivisten David Kato ihjälklubbad i sitt hem sedan en tidning publicerat bilder, namn och adresser till homosexuella i Uganda med texten ”Häng dem”.

Arkitekten bakom den nya lagen, parlamentsledamoten David Bahati, beskrev omröstningen som ”en seger mot ondskan”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.