Tusentals barn deltar i en demonstration mot homosexuellas rättigheter i Ugandas huvudstad Kampala, januari 2010. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Livstid för homosexuella i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Homosexuella handlingar ska kunna bestraffas med livstids fängelse i Uganda.

Lagen antogs av parlamentet på fredagen. För att den ska kunna träda i kraft måste den undertecknas av president Yoweri Museveni inom 30 dagar.

Ett förslag om att straffet för homosexuella istället ska vara 14 års fängelse röstades ned, skriver den ugandiska tidningen Daily Monitor.

Enligt den nya lagen blir det också straffbart att inte ange homosexuella personer, skriver brittiska BBC.

Hbt-personer i Uganda utsätts för förföljelse. Det har till och med funnits förslag om att bestraffa vissa homosexuella handlingar med dödsstraff, till exempel om en minderårig är inblandad eller om den homosexuelle är smittad av hiv.

Att det inte blir dödsstraff anses bero på att man trots allt låtits sig påverkats av protester i omvärlden.

”En seger mot ondskan”

Arkitekten bakom lagen, parlamentsledamoten David Bahati, beskrev omröstningen som ”en seger mot ondskan”.

Alla som ”praktiserar, manar till eller publicerar” homosexuella handlingar kommer enligt den nya lagen att gripas.

– Eftersom vi är en gudfruktig nation värdesätter vi livet som en helhet. Det är därför ledamöterna i parlamentet röstat genom den här lagen oavsett vad omvärlden tycker, sade David Bahati.

Människorrättsorganisationen Human Rights Watch uppmanade i ett uttalande Ugandas president att inte underteckna den nya lagen.

– Den här lagen är ett steg tillbaka för Ugandas åtagande att respektera mänskliga rättigheter. President Museveni bör undvika fällan att göra en sårbar minoritet till syndabock för att nå kortsiktiga politiska mål, säger Daniel Bekele, Human Rights Watch Afrikachef.

”Tillrättaläggande” våldtäkter

Homofobi är utbrett i Uganda där amerikansk evangelikal kristendom är på kraftig frammarsch. Kritiker hävdar till och med att det är evangelikalt kristna grupper från USA som bidragit till att lagen drivits genom.

Samtidigt säger de som stöder lagen att det är nödvändigt att försvara traditionella familjevärden, värden som de anser vara hotade av västligt inspirerade gayaktivister.

Homosexuella i Uganda möter våld och trakasserier. Människorättsgrupper har rapporterat att lesbiska kvinnor utsätts för ”tillrättaläggande” våldtäkter.

2011 blev den ugandiske gayaktivisten David Kato ihjälklubbad i sitt hem sedan en tidning publicerat bilder, namn och adresser till homosexuella i Uganda med texten ”Häng dem”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer