Korta flygresor kan stoppas i Frankrike – klimatplanen kritiseras från flera håll

Publicerad

En av de mest omdebatterade klimatåtgärderna ser nu ut att bli verklighet i Frankrike. Korta inrikesflygresor kan komma att stoppas helt i landet – men förslaget får kritik från flera håll.

– Regeringen har nöjt sig med en symbolisk men ineffektiv åtgärd, säger Jean-Francois Julliard, generaldirektör för Greenpeace Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron har hög svansföring i klimatfrågan. Den senaste klimatåtgärden som ser ut att kunna bli verklighet är ett stopp för korta inrikesflygresor i landet.

Förslaget har redan röstats igenom i parlamentet och ser nu ut att även klubbas igenom i senaten. Det innebär i så fall att inrikesflygresor som kan ersättas med tågresor på max 2,5 timmar förbjuds. Bland annat skulle det i så fall inte gå att flyga mellan Paris och Lyon. Räknat i mil är det ungefär som om Sverige hade förbjudit flygresor mellan Stockholm och Göteborg.

Greenpeace kritiska

Förslaget kritiseras inte helt oväntat av flygbranschen som konstaterar att regeringen nu förlitar sig på kärnkraften då tågen är eldrivna. Men Macron får även kritik från andra håll. Greenpeace hade velat ha ett förbud mot betydligt längre inrikesflygresor där tågresorna skulle ta upp till sex timmar.

– Det skulle medföra en verklig förändring av fransmännens inställning när det gäller inrikesresandet. Regeringen har inte velat gå lika långt, säger Jean-Francois Julliard, generaldirektör för Greenpeace Frankrike.

Utbyggt tågnät

Men trots kritiken ser förslaget ändå ut att ha ett relativt brett stöd, konstaterar SVT:s europakorrespondent David Boati.

– Det här är sträckor där det inte är någon tidsförlust att ta tåget. Och man ska komma ihåg att Frankrike har ett väl utbyggt snabbtågnät. Det går att ta sig smidigt och fort mellan franska städer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.