Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från storbranden i Köpenhamn. Foto: DR

Rasrisk efter brand hos läkemedelsjätte i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt under onsdagen ut vid läkemedelsjätten Novo Nordisks lokaler utanför Köpenhamn i Danmark. Senare kunde räddningstjänsten meddela att branden var under kontroll, rapporterar DR. Nu finns dock en rasrisk.

Det ska ha varit på onsdagsmorgonen som branden började vid företaget Novo Nordisks lokaler i Bagsværd utanför Köpenhamn, rapporterar public service-bolaget DR.

Branden ska enligt Novo Nordisk, som bland annat ligger bakom diabetes- och fetmamedicinerna Ozempic och Wegovy, ha startat utanför en kontorsbyggnad och därefter spridits till byggnaden.

Rasrisk

Efter 14-tiden rapporterade DR att branden var under kontroll. 70 brandmän och 20 brandbilar har jobbat på platsen under dagen, säger räddningschefen Rasmus Storgaard till DR.

– Hela taket har kollapsat, men våningen under med kontor och laboratorier har inte skadats av eld, säger han.

TV2 rapporterar, med hänvisning till räddningstjänsten, att byggnaden riskerar att kollapsa och att det kommer att ta sex till åtta timmar för elden att släckas. Novo Nordisk uppger för TV2 att det inte rör sig om kontorets huvudbyggnad.

Kraftig rök

DR rapporterade tidigare under onsdagen om kraftig rök som bland annat spred sig till en närliggande motorväg på Hillerød och under en period uppmanades bilister att sakta ner.

Men vid 12.40-tiden skriver DR P4 Trafik på X att det fortfarande ryker från byggnaden, men att trafiken inte längre verkar störas.

På X har polisen i området Vestegnen gått ut med en uppmaning till människor som är i närheten av röken att gå inomhus och stänga fönster och dörrar.

Det är andra gången på mindre än en vecka som det brinner i Novo Nordisks lokaler. I torsdags brann det i taket på en av bolagets byggnader i Kalundborg på Själland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.