Foto: AFP

Minst åtta skadade i explosion i Lyon

Uppdaterad
Publicerad

En explosion har skett i Lyon, Frankrike. Det rapporterar Le Figaro. Enligt polisen ska minst åtta personer ha skadats. Senare under kvällen kom uppgifter om att det kunde röra sig om uppemot 13 personer. En man ska ha fångats av en säkerhetskamera när han lämnade av en väska som senare exploderade. Händelsen utreds som ett terrorbrott, skriver Reuters.

En högljudd detonation ska ha hörts i centrala Lyon runt halv 6 på fredagskvällen, skriver Le Figaro. Explosionen ska ha inträffat i närheten av ett bageri.

Olika uppgifter

Området har spärrats av av brandkåren, och en undersökning pågår. Landshövdingen i Lyon skrev tidigt på Twitter att åtta personer har skadats. Senare under kvällen rapporterade Actu17 att så många som 13 personer kunde ha skadats, och att elva förts till sjukhus.

En av de skadade är ett barn, enligt Actu17.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / TT

Enligt det franska inrikesministeriet har ingen skadats allvarligt. Det ska röra sig om skador på benen.

Man på cykel söks

Enligt en talesperson för stadsdelen ska en man ha fångats av säkerhetskameror när han lämnat av en väska som senare exploderade två minuter senare. Mannen ska ha cyklat i väg, och söks nu aktivt av polisen. Den misstänkte uppges vara i 30-årsåldern.

En förundersökning om mordförsök har inletts. Anti-terrordivisionen av polisen i Paris har kopplats in, och händelsen utreds som ett terrorbrott.

På Twitter uppmanar polisen allmänheten att inte sprida obekräftad information.

Kan vara brevbomb

Enligt Le Progrés handlar det om en brevbomb. Den uppgiften har inte bekräftats, men franska åklagarmyndigheten säger sig misstänka att det är just en brevbomb det rör sig om.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / TT

Vittnen till France 3 säger att de sett någon form av gasbehållare.

Bilder på sociala medier visar krossat glas på gatan. 

”En attack”

Frankrikes president, Emmanuel Macron, beskriver händelsen som ”en attack utan dödsfall”.

– Mina tankar går givetvis till de skadade och deras familjer, skriver presidenten på Twitter.

På Twitter skriver den franske inrikesminister Christophe Castaner att säkerheten ska stärkas på allmänna platser, sportevenemang, och i kulturella och religiösa sammanhang i Lyon.

Bland annat stärks säkerheten på en konsert med sångaren Ed Sheeran som äger rum under kvällen.

Inrikesministern kommer att bege sig till Lyon, uppger inrikesministeriet.

Svag detonation

Borgmästaren i distriktet, Denis Broliquier, säger att explosionen var svag, och enbart förstörde glaset på en frysdisk.

”Det är inte apokalypsen, det är ingen fara och ingen risk”, säger han enligt nyhetsbyrån AP. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.