Trump gav på onsdagen besked om sin skattepolitik, och sänker som utlovat skatten kraftigt. Foto: TT

Kraftigt sänkt bolagsskatt i amerikansk skattereform

Uppdaterad
Publicerad

Bolagsskatten i USA ska sänkas från cirka 35 till 15 procent. Det är en av punkterna i förslaget till stor skattereform som USA: president Donald Trump presenterade under onsdagen. Utlovade rejäla skattesänkningar för privatpersoner dröjer dock.

Trump föreslår stora skattesänkningar, mest för företag, inklusive sänkta vinstskatter och skatterabatter för multinationella bolag som tar hem vinsten till USA, uppger en regeringskälla för journalister i Washington.

– Det är den största skattereformen i USA:s historia, säger landets finansminister Steven Mnuchin, enligt nyhetsbyrån AP.

Bolagsskatten sänks från 35 procent till 15 procent. Samtidigt ges företag som verkar utomlands kraftig skatterabatt om de väljer att ta hem vinsten till USA.

Reformen sänker också taket för inkomstskatt, nuvarande 36,9 procent, till 35 procent. Samtidigt dubblas det belopp de amerikanska skattebetalarna tillåts dra av i sina deklarationer.

De utlovade, mer rejäla, skattesänkningarna för privatpersoner dröjer dock och en detaljerad plan för sänkningarna väntas först i sommar.

”Betala sig själv”

Det är bara kongressen som kan besluta om större förändringar i skattelagstiftningen och det är där förhandlingarna kommer att skötas.

Skatteplanen presenterades bara dagar innan Trump når milstolpen av 100 dagar i Vita huset. Efter misslyckandet i mars med att riva upp och ersätta föregångaren Barack Obamas sjukförsäkringslag, som anses vara kostsam för statsapparaten, har det varit problem med hur skattesänkningarna ska finansieras. Inga skattehöjningar finns med i planen som, om den godkänns, riskerar att öka på det federala budgetunderskottet ordentligt.

Finansminister Mnuchin sade i förra veckan att ”planen kommer att betala sig själv genom tillväxt”.

Riskabel väg

Men det är en riskabel väg att gå. Bland andra republikanen George W Bush införde skattesänkningar och rabatter som skulle finansiera sig själva, men som gav utökade underskott. En intensiv debatt väntas i kongressen innan någon skattereform godkänns, trots att Republikanerna har majoriteten i båda kamrarna. Representanthusets talman Paul Ryan är dock försiktigt positiv och säger att man är överens om 80 procent av innehållet.

Dessutom är USA:s finanser redan svårt ansträngda. Statskassan sinar och om kongressen inte före fredag enas om hur stort lånetaket – gränsen för hur mycket staten får låna – får vara riskerar delar av statsapparaten att stängas ner och tusentals federalt anställda att permitteras. Bedömare i Washington tonar dock ner riskerna för att det ska ske, i synnerhet i ljuset av att Trump släppt kravet på att medel redan nu ska öronmärkas för bygget av den omtvistade gränsmuren mot Mexiko.

Värdet på USA:s samlade ekonomi, bruttonationalprodukten (BNP), uppgick 2016 till 17.947 miljarder dollar, vilket kan jämföras med hela världsekonomins samlade BNP som förra året landade på 73.502 miljarder dollar.

Samtidigt har USA en statsskuld på hisnande 19.888 miljarder dollar.

Som en del av en budgetuppgörelse från 2015 finns ingen definitiv gräns för hur mycket USA får låna – men den uppgörelsen löpte ut i mars och därför måste nu kongressen fatta beslut om en övre gräns för hur mycket staten får låna upp.

Källa: US national debt clock, USA Today och Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.