Kraftiga bränder i södra Europa: ”Hör av dig till dem där hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Den extrema hettan har slagit till på flera ställen i Europa, där många kraftiga mark- och skogsbränder just nu härjar. I semesterparadiset Kroatien bekämpar brandmän kustnära bränder som förstört flera byar utanför Split.

– Vi har fått frågor av resenärer som undrar om den starka röklukten, säger Apollos presschef Ann-Sofie Olsson.

Hundratals brandmän, frivilliga och drabbade bekämpar bränderna i Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina.

Flera evakueras

Montenegro har bett om internationell hjälp för att få stopp på bränderna som rasar längs adriatiska kusten. Landets flotta har hjälpt till med evakueringen av minst hundra turister.

På halvön Lustica i Montenegro är branden fortfarande aktiv, men under kontroll. Bekämpningen av branden underlättas av att vinden avtagit, rapporterar Al Jazeera.

Montenegro har nu bett Nato om hjälp med att få kontroll på branden, rapporterar NRK. Nato undersöker nu vilka medlemsländer som kan hjälpa till det brandflyg.

I Zrnovica, öster om Split, har många äldre evakuerats från ett område som täckts av rök.

Premiärministern hyllar inblandade

Under tisdagen sa Kroatiens premiärminister Andrej Plenković att branden i området kring Split i stort sett är under kontroll. Han passade också på att hylla brandkåren och alla inblandade som varit med i arbetet att dämpa branden.

Släckning med vattenbombning har kunnat genomföras eftersom vinden i området har lugnat sig, skriver Svenska ambassaden i Kroatien på Facebook.

Vittne på plats: ”Vi kan se fastlandet igen”

Michael Knudsen, som befinner sig på ön Solta utanför Split, skriver till SVT att de sett rök och släckningsflyg, men att branden nu verkar ha lugnat ner sig.

– Vi kan se fastlandet igen, detta har tidigare varit täckt av brandrök, säger Michael Knudsen.

Enligt Visit Split och turistinformationen i Split är inga byggnader längre i fara och alla vägar är öppna igen. Hundratals brandmän, soldater och frivilliga arbetar fortfarande i det drabbade området men branden är under kontroll, enligt Ivica Profaca, administratör på Visit Split. Turister rekommenderas dock att hålla sig undan från bergen runt staden. 

Här bekämpar brandmännen branden i Mravince, i närheten av Split i Kroatien. Foto: TT

Svenskar stannar kvar

För svenska resenärer finns det ingen anledning till oro. Flera svenska resebyråer meddelar att de följer myndigheternas information.

– De har vattenbombat med helikoptrar i området och läget är under kontroll, säger Apollos presschef Ann-Sofie Olsson, som har nordiska turister i området Podstrana söder om Split.

”Hör av er till oss”

Det finns ingen plan på att skicka hem resenärer från de drabbade områdena.

– Om man har några frågor så är det bara att höra av sig till oss eller prata med personal på plats, säger Ann-Sofie Olsson.

– Vi har fått frågor av resenärer som undrar om den starka röklukten.

Vad ska man som resenär på plats i de drabbade områdena tänka på?

– Hör av dig till dem där hemma, berätta att du mår bra – så att ingen behöver oroa sig.

Brand i närheten av Splin, i kroatiska byn Mravince. Foto: TT

Kan se röken från rymden

Bilder från amerikanska rymdstyrelsen NASA visar att röken från bränderna i Montenegro och bränderna i området runt Split kan ses från rymden, skriver Al Jazeera.

På bilden kan man se tre stora spår av rök och aska som rör sig i sydväst till kusten i Italien.

Två personer flyr från en skogsbrand nära staden Tivat i Montenegro, 17 juli. Foto: TT

Bränder i Rom och Toscana

Även Italien drabbas av hettan. I landet försöker brandmän få kontroll över fler än tusen mark- och skogsbränder i regionerna Lazio, där Rom ligger, liksom Toscana, Apulien, Kampanien och Kalabrien.

Förra veckan evakuerades hundratals turister med båt från Sicilien för att undkomma bränder på ön. Högre temperaturer än normalt och avsaknaden av regn har gjort att bränderna spridits.

LÄS MER: Turister flyr från Sicilien

På måndagen rapporterades också om bränder i närheten av Nice i Frankrike. Hundratals brandmän sattes in för att släcka eldsvådan i Castagniers.

Flygplanet vattenbombar en brand nära hus i Castagniers, i närheten av Nice. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.