Maskklädda cykeltrafikanter i Kinas huvudstad Peking på torsdagen. Foto: Wu Hong/EPA/TT

Kraftiga dödsfallsökningen tros vara tillfällig – men oron för oupptäckt smitta växer

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen redovisade Kina 254 dödsfall i coronaviruset i Hubeiprovinsen – den hittills klart högsta siffran för ett dygn. Enligt Folkhälsomyndigheten kan det vara en försenad effekt av den ökning av dagliga smittfall som skedde för runt två veckor sedan, och siffran lär därmed plana ut.
Samtidigt väcks nu farhågor om att en stor majoritet av de smittade missas av sjukvården på grund av mild sjukdom.

– Vi vet att det var en väldigt kraftig ökning av antalet nya fall om man tittar på slutet av januari och början av februari. Sjukdomens natur är att förloppet är utdraget, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten.

– Vid svår sjukdom dröjer det ungefär 10 till 14 dagar till dess att dödsfall inträffar. Folk förväntar sig ibland att antalet dödsfall står i proportion till antalet smittfall, men det sker i en laggfas.

Då antalet nya smittfall per dygn planade ut efter månadsskiftet tror Tegmark Wisell att det inte kommer att ske lika drastiska ökningar av antalet dödsfall per dygn framöver.

– Det är det som är att förvänta, säger hon.

Ny diagnosmetod

Onsdagens siffror från Hubeiprovinsen är redovisade enligt en ny, snabbare diagnosmetod som sjukvården där börjat använda, skriver Reuters.

15 152 nya smittfall rapporterades – av dessa upptäcktes 13 332 med den nya metoden, där datortomografi används för att röntga lungorna. Tidigare har endast så kallade RNA-blodtester använts, och då kan resultatet dröja flera dagar.

Folkhälsomyndigheten har inte fått någon information om den nya falldefinitionen från Världshälsoorganisationen, WHO.

– Den enda information vi fått är mediernas rapportering om vad man gått ut och kommunicerat i Kina, säger Tegmark Wisell.

Toppen av isberget

Hon understryker att oavsett falldefinition är de siffror man nu ser toppen av isberget. Det har framkommit mer och mer information om att en stor andel av de smittade har mild sjukdom – enligt Washington Post kan siffran vara 82 procent. Det kan innebära att de missas av sjukvården.

”Är de 60 000 hittills konstaterade fallen bara en liten del av en stor mängd oupptäckta drabbade, där några kanske sprider sjukdomen?” skriver tidningen.

– Kina har ett aktivt uppsökande av dem med mild sjukdom, genom exempelvis temperaturkontroller i hemmet. Men de med mild sjukdom söker inte till sjukvården, de kommer inte till provtagning, säger Tegmark Wisell.

– Vid dessa typer av sjukdomar, som med influensa, är de fall vi ser de som kommer till sjukvårdens kännedom och hamnar i systemen. Men det finns en stor andel milda fall. Vi utgår från fler fall än konstaterat – hur många de är beror på hur aktiv spårningen är.

Låg spridning utanför Kina

Utanför Kina har totalt 447 personer från 24 länder diagnostiserats med viruset och två personer har dött, men enligt WHO sker ingen stor ökning i antalet smittade.

– Utöver fallen på kryssningsfartyget Diamond Princess ser vi ingen dramatisk ökning av fall utanför Kina, sade Mike Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödläge, under en presskonferens på torsdagen.

Diamond Princess ligger förtöjd hamnen i Yokohama nära Tokyo sedan över en vecka tillbaka. Totalt 219 personer ombord har insjuknat, sedan 44 nya fall rapporterades på torsdagen. WHO jobbar nu tillsammans med Japan för att äldre och mer utsatta personer ska få lämna fartyget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.