Reaktioner efter FN-mötet: ”Dystert när världen skrattar åt och förlöjligar USA:s president”

Uppdaterad
Publicerad

Inledningen av president Trumps tal inför FN:s generalförsamling på tisdagen har fått mycket stor uppmärksamhet. Flera internationella medier rapporterar att han blev utskrattad när han påstod att hans regering är en av de mest framgångsrika i USA:s historia.

När USA:s 72-årige president Donald Trump klev upp i talarstolen i FN:s generalförsamling på tisdagen inledde han sitt tal med att berätta hur framgångsrik hans regering är.

Han påstod att den är en av de mest framgångsrika i landets historia. Påståendet fick världens diplomater att skratta.

– Idag står jag här inför FN:s generalförsamling för att berätta om de enorma framsteg vi har gjort. På mindre än två år har min administration uträttat mer än nästan någon annan administration i USA:s historia. Helt sant! [Skratt] Den reaktionen hade jag inte väntat mig, men det är okej. [Skratt och applåder]

”Trump mot världen”

Det var andra gången Donald Trump talade inför FN:s generalförsamling och hans inledning har fått stor uppmärksamhet i internationella medier.

Konservativa och vanligtvis Trump-vänliga Fox News satte rubriken: ”FN i år – det är Trump mot världen”.

Och Fox News tidigare militäranalytiker, den pensionerade översten Ralph Peters, sade i CNN att situationen är dyster.

– Det är ganska dystert när världen skrattar åt och förlöjligar USA:s president.  Men sådant är läget just nu.

Men Ralph Peters tillägger att han blev lite lugnad av talet som också handlade om den amerikanska utrikespolitiken.

– Det är så klart mycket som är oroande, men i slutändan är nog snarare min diagnos influensa istället för pesten.

Stark ekonomi

Trump sade att USA:s ekonomi är mycket stark.

– Sen jag blev vald har vi sett en förmögenhetsökning på tio biljoner dollar. Börsen har aldrig varit så högt värderad, och antalet som söker arbetslöshetsersättning är lägre än på 50 år. Arbetslösheten bland afrikansk-amerikanska, latinamerikanska och asiat-amerikanska medborgare är lägre än någonsin. Vi har skapat fyra miljoner nya jobb, av dem en halv miljon jobb inom tillverkningsindustrin.

Men den ansedda Politico som bevakar amerikansk inrikes- och utrikespolitik skriver på sin sajt att ”världen svarade med skratt, rynkade pannor och gjorde en kollektiv axelryckning” inför Trumps tal och fokuserade på budskapet i talet att ”USA alltid skulle sätta sina intressen över FN:s”, enligt Politico, som publicerat en utskrift av talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.