Nedgången på ledande index på New York-börsen på torsdagen var den värsta sedan den 18 mars, då USA stängde ned på grund av viruspandemin. Foto: Colin Ziemer, New York Stock Exchange via AP

Kraftigt ras på börserna efter ny coronaoro

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen och Wallstreet föll kraftigt och på torsdagen. Nedgången kopplas till en oro för en andra våg av coronasmitta i USA sedan ett ökat antal fall av covid-19 noterats i flera delstater.

På Stockholmsbörsen tappade det breda OMXS-indexet  4,6 procent.

Samtliga aktier på storbolagslistan OMXS30 stängde på minus. Mest nedåt i kraft av indextyngd drog klädkedjan Hennes & Mauritz, som rasade 7,0 procent.

Coronapandemin

Även verkstadssektorn och storbankerna gick svagt. Verkstadsjätten Sandvik och lastbilstillverkaren Volvo föll 7,5 respektive 6,7 procent. Bland bankerna tappade Handelsbanken mest, ned 7,5 procent, men även SEB, Swedbank och Nordea föll rejält.

Värsta nedgången sedan coronastängning i USA

Även Wall street visade dystra siffror vid stängning. Nedgången på ledande index på New York-börsen på torsdagen var den värsta sedan den 18 mars, då USA stängde ned på grund av viruspandemin.

Investerarna är oroliga för en andra våg av smittspridning sedan flera staten noterat ett ökat antal fall av covid-19. Onsdagens besked från centralbanken Federal Reserve – dystra framtidsutsikter för både arbetsmarknad och ekonomi – bättrade inte på börshumöret.

Dow Jones industriindex tappade 6,9 procent, det breda S&P 500 gick ned 5,9 procent och Nasdaqs kompositindex föll 5,3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet