Kragh: ”Ryssar huvudsaklig mottagare av Lavrovs budskap”

Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uttalade sig under måndagen om att det finns en reell risk för ett tredje världskrig. Biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier Martin Kragh säger under kvällens Aktuellt att Lavrov inte främst riktade ett hot mot västvärlden, utan ett budskap till Rysslands befolkning.

Sergej Lavrov varnade under gårdagen i en intervju i ryskstatlig tv att det finns en reell risk för att väpnade konflikter sprider sig utanför Ukraina. Han anklagade Nato för att ha inlett krig mot Ryssland genom ombudsländer som man försett med vapen. I samma veva underströk Lavrov att risken för kärnvapenkrig är en ”verklig fara”.

– Kärnvapen är något som den ryska politiska ledningen återkommit till flera gånger de senaste åren. Man använder det mer eller mindre för att signalera någon typ av avskräckning mot omvärlden, men också för att påminna omvärlden om den förmåga som Ryssland har inom det här området, säger Martin Kragh.

Han menar att det har skett en retorisk förskjutning från Rysslands sida sedan invasionens start.

– Det har inte gått som Ryssland förväntade sig och nu är de indragna i en mycket svår konflikt som de inte kontrollerar på det sätt de önskar, och då hittar de en ny förklaring. Och det är att man krigar med Nato, säger Martin Kragh.

Vad är syftet med denna retorik?

– Det här handlar om att legitimera sitt eget handlande. Det är inte primärt riktat mot en västerländsk publik utan det är den ryska befolkningen som är huvudsaklig mottagare av det här budskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.