Foto: SVT/ScanpixVisa alla (6)
Visa alla (6)

Kravallpolis stormade Geziparken

Publicerad

Turkisk kravallpolis har rensat Geziparken i ett massivt tillslag i Istanbul. Tårgas och vattenkanoner användes. Tillslaget kommer efter ett nytt ultimatum från premiärminister Tayyip Erdogan.

– Först kördes högtalarbilar fram och budskapet att alla skulle lämna parken dånade ur högtalarna. Sedan började kravallpoliser skjuta stora mängder tårgas. Även flera civilklädda poliser rörde sig i parken, berättar SVT:s fotograf Ulf Sandlund, på plats i Istanbul.

– Folk flydde mot den bortre delen av parken och ett intilliggande stort hotell. Där möttes de av vattenkanoner. Folk hade svårt att värja sig mot de hårda strålarna.

Fullständigt kaos

Ulf Sandlund blev bortmotad  när han försökte filma och tillsammans med mängder av aktivister flydde han ner i hotellets källare. SVT:s fotograf blev helt dyblöt och kameran är sannolikt helt förstörd. Han beskriver situationen i källaren som ett fullständigt kaos. Stickande tårgas hade letat sig ner i källaren.

– Hela källaren är full. Det är som en stor sjukstuga där folk plåstras om. Många ser helt utslagna ut. Folk springer med bårar till väntande ambulanser utanför, säger Ulf Sandlund.

Ultimatum

Demonstranterna har trotsat tidigare krav om att lämna den ockuperade Geziparken och det intilliggande Taksimtorget.

I dag kom ett nytt ultimatum från premiärminister Tayyip Erdogan under ett partimöte i en förort till Ankara.

– Jag säger det klart och tydligt: Taksim måste evakueras, annars vet det här landets säkerhetsstyrkor hur de ska evakuera det, sade Erdogan.

Enligt premiärministern gällde ultimatumet till söndagens partimöte i Istanbul. Men polisen i Istanbul väntade inte.

Ulf Sandlund pratade med en av aktivisterna som sade att han kommer att försöka ta sig tillbaka till parken. Frågan är dock om polisen kommer att tillåta människor att åter röra sig mot parken.

Protester

I två veckor har kravaller pågått till och från. Upprinnelsen var ett våldsamt polistillslag mot fredliga demonstranter i Geziparken. Aktivisterna protesterar mot regeringsplaner på att bygga ett köpcentrum i parken. Tillslaget ledde till upplopp och våldsamma sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter. Aktivisterna byggde barrikader och kastade gatstenar och brandbomber. Polisen svarade med massiva tårgasangrepp och vattenkanoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Turkiet

Mer i ämnet