Kravallpoliser med vattenkanoner försöker stoppa thailändska protester

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna i Thailands huvudstad Bangkok fortsätter trots att regeringen utlyst nödläge i landet. Nödläget innebär bland annat ett stopp mot massprotester men har lett till att fler har anslutit sig till demonstrationerna.

Den regeringskritiska rörelsen i Thailand, som har protesterat så gott som dagligen sedan i juli, kräver ökad demokrati, nyval, att premiärminister Prayut Chan-O-Cha avgår samt en omskriven grundlag, där kungen och landets till synes oantastliga monarki inte längre får så stor makt.

”Vänta och se”

Under onsdagen utlyste regeringen nödläge som ett svar på föregående dagars stora protester. Nödläget innebär bland annat ett förbud mot massprotester.

Prayut Chan-O-Cha meddelade under fredagen att han inte har några avsikter att kliva ner från posten och han understryker vikten av nödläget. 

– Regeringen måste använda sig av nödläget. Vi är tvungna att fortsätta med detta då situationen blivit våldsam. Den kommer att råda under 30 dagar, eller mindre om situationen förbättras, säger premiärministern och höjer att varnande finger till demonstranterna. 

– Vänta och se. Om ni gör fel så kommer vi använda lagen. 

Sedan nödläget utlystes har över 40 demonstranter gripits. Trots detta så fortsätter protesterna och under fredagseftermiddagen lokal tid planeras nya protester. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.