Rysslands president Vladimir Putin kommer under fredagen att presidera en ”undertecknande-ceremoni” i Kreml ​​för att ”lägga till” Ukrainas territorier till Ryssland, rapporterar AP. Foto: TT

Kreml: Ukrainska regioner annekteras på fredagen

Publicerad

I morgon, fredag, annekteras Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja av Ryssland, uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyråerna AFP och AP. Om annekteringarna genomförs är det ett brott mot internationell rätt.

Områdena som ska annekteras utgör 15 procent av Ukrainas territorium. Det handlar om de fyra ryskockuperade regionerna där skenomröstningar hölls under tisdagen – och där ja-sidan av den kvarvarande befolkningen i regionerna uppges ha vunnit med 96 till 98 procent. De så kallade folkomröstningarna har fördömts av flera länder och EU. 

USA har uppgett att sanktioner mot Ryssland kommer att införas på grund av skenomröstningarna. EU:s medlemsländer överväger en åttonde omgång av åtgärder, rapporterar BBC.

Kriget i Ukraina

På Twitter fördömer Sveriges utrikesminister Ann Linde torsdagens uppgifter från Kreml:

”Krim är Ukraina. Donetsk är Ukraina. Cherson är Ukraina. Luhansk är Ukraina. Zaporizjzja är Ukraina”, skriver hon.

Ska annekteras vid ceremoni

Dmitrij Petrov uppger även att Rysslands president Vladimir Putin under fredagen kommer att presidera en ”undertecknande-ceremoni” i Kreml ​​för att ”lägga till” Ukrainas territorier till Ryssland, rapporterar AP och Reuters.

Ledarna för ockupationsstyrena befinner sig just nu i Moskva. Enligt Peskov ska de signera överenskommelser om att regionerna ska införlivas i Ryssland under en ceremoni i stora Kremlpalatset klockan 14 på fredagen.

På Röda Torget i Moskva har en scen med stora videoskärmar redan satts upp med skyltar som proklamerar ”Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja, Cherson – Ryssland!”, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet