Foto: TT

Kriget i Jemen trappas upp – miljoner i behov av hjälp

Uppdaterad
Publicerad
Kriget i Jemen som pågått sedan 2015 har de senaste dagarna trappats upp. Jemenitiska soldater strider mot Huthirebeller om den internationella flygplatsen i rebellhållna staden al-Hudayadah. Tusentals liv i området är i fara, en av dem är SVT-medarbetaren Amal Aziz som nu försöker fly staden.

Kriget i Jemen har kallats världens största humanitära kris. Enligt FN är så många som 22 miljoner jemeniter beroende av någon form av hjälp medan 8,4 miljoner är i akut behov av hjälp.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2015 och de senaste dagarna har striderna trappats upp kring den internationella flygplatsen i den rebellhållna staden al-Hudayadah. Enligt jemenitiska militärkällor och lokalbor ska flygplatsen intagits av soldater uppbackade av saudiskledda militäralliansen. Uppgifter som tillbakavisas av Huthirebellerna.

FN-chefen António Guterres har gjort intensiva försök att förhindra ett stort slag om al-Hudaydah, där tusentalsliv är i fara.

Flyr landet

Amal Aziz, medarbetare på SVT, befinner sig för tillfället i huvudstaden Sana'a och ska fly landet.

– Jag ska nu hoppa på en buss som tar mig från huvudstaden Sana'a till Aden. Flygplanen är fullbokade så jag får ta mig ut på andra sätt, säger Amal Aziz.

Hon hade planer på att vara kvar i Jemen ett tag till men senaste dagarnas strider gör det för osäkert.

– Det blev ändrade planer, jag vågar inte vara kvar längre.

Amal bodde inte nära den internationella flygplatsen men påverkas av striderna kring den.

– Staden al-Hudaydah är en hamnstad. Det innebär att mycket av hjälpen kommer därifrån, det kan vara mediciner och mat. Nu har det stoppats och det påverkar hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer