Naif är ett år och han väger strax över sex kilo och går inte upp i vikt. Flera av barnen i lägret lider av undernäring. Foto: Niclas Berglund/SVT

SVT Nyheter på plats i Jemen: Smittorna sprids i flyktinglägren

Uppdaterad
Publicerad
Lägret liknar mest en uppsamlingsplats och bland de enkla tälten sprids svåra kolera och difteri. Al Mashkafa var tänkt som en tillfällig lösning, men nu bor 1600 människor, som flytt kriget, på den öppna slätten.

Det saknas vatten och ofta mat, men ingen av hjälporganisationerna kan just nu nå fram till området.

Vinden ligger på och det blåser sand in i tältet där lille Naif kryper bland stenarna. Han har diarré igen och är kraftigt undernärd. Pojken är 16 månader, men väger bara 6,2 kilo.

– Han går inte upp i vikt och hela tiden kommer diarrén tillbaka. Jag är orolig eftersom så många barn är svårt sjuka här bland oss, säger pojkens mamma Rados Ali.

Smittorna sprids mellan tälten

Just nu är 29 barn i lägret undernärda. Naif ligger där och ser svag ut. Han är naken eftersom hans enda kläder tvättas den här dagen. Det är smutsigt och vattnet som människorna dricker är egentligen inte tjänligt.

Naifs mor, tvättar Naifs ända kläder, så pojken sitter naken i familjens tält. Hon berättar om de svåra förhållandena, och om bristen på mat. Foto: Niclas Berglund/SVT

– Barnen blir sjuka av det smutsiga vattnet och vi försöker att behandla fall av både kolera och difteri, men här sprids sjukdomarna mellan tälten och det går liksom inte att försvara sig mot dom virus som finns här, berättar sjuksköterskan Donia Nacer.

Hon arbetar för de lokala myndigheterna som gör sporadiska besök bland tälten.

– De internationella hjälporganisationerna finns inte på plats i de här områdena. Säkerheten går inte att garantera och det är tidsödande att resa hit, säger Donia Nacer.

Vattnet avsett för djur

Lägret ligger i provinsen Lahij och krigsfronten som människorna flytt ifrån ligger ungefär 10 mil bort.

Lägret Maskafa i Lahaj utanför Aden Foto: Niclas Berglund/SVT

Två vattencisterner höjer sig över de enkla tälten, men när vi når fram till tankarna ekar de tomma. Och ingen minns när de senast fylldes på. Istället går flyktingarna två timmar till en vattenkälla vid en bondgård, men vattnet är egentligen bara avsett för djuren.

Al Mashkafa var tänkt att hjälpa de människor som flyr undan kriget under en kort period. Nu har fler av familjerna bott längre än två år i misären.

– Den här platsen är inte avsedd för så här många människor. Här finns ju inget. Alla gör sina behov runt omkring tälten, det finns varken vatten eller mediciner och i området finns al Qaida.

– Jag har aldrig sett så många sjuka människor, säger sjubarnspappan Ali Ahmed. 

Kolera, mässling och difteri är vanliga sjukdomar i lägret, sjukdomar som drabbat flera av barnen. Foto: Niclas Berglund/SVT
Situationen är allvarlig i lägret Maskafa utanför Aden i Jemen, här tvingas hundratals familjer leva under fruktansvärda förhållanden. Foto: Niclas Berglund/SVT
Överallt i lägret finns människor i nöd och alla vi möter frågar efter mat och rent vatten. Foto: Niclas Berglund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet