Fiskare tvingas stanna på land – för farligt att lägga ut näten

Uppdaterad
Publicerad

Det våldsamma kriget i Jemen berör alla i landet med 30 miljoner invånare. Och landets viktigaste näring – fisket, lamslås nu på många platser. I flera kuststäder är det för farligt att lägga ut näten. Andra fiskare tvingas stanna på land eftersom bränslepriset skjutit i höjden.

Fiskeauktionen i den lilla hamnen Sira i Aden, i södra delen av landet, är intensiv och fiskpriserna är på rekordhöga nivåer. Ändå har allt färre fiskare råd att ge sig ut på Arabiska Havet.

– Priset på bensin och diesel är fruktansvärt högt och får vi inte en väldigt stor fångst så kan vi inte ens betala för vårt bränsle, trots att priset på fisk också gått upp, säger fiskaren Nabil Mohammed.

Krisen i Jemen
– Andra länder har gjort det nästan omöjligt för oss att fånga vårt enda egna levebröd, säger Nabil Mohammed. Foto: Niclas Berglund

Ett lamslaget land

I det tysta utspelar sig ett krig som lamslår ett helt land. I Jemen är fler än 20 miljoner människor i behov av nödhjälp för att överleva.

Kriget har rasat i snart tre år och här i den södra delen av landet styr exilregeringen med stöd av Saudiarabien. Och när koalitionen i Aden beslöt att blockera stora fraktfartyg från att ta sig in i landets hamnar, utlöstes en galopperande prisutveckling på livsmedel och bränsle.

– Också vi fiskare här i Sira berörs av blockaden. Vårt land svälter eftersom vi tidigare importerat nästa allt – utom fisken. Nu har andra länder gjort det nästan omöjligt för oss att fånga vårt enda egna levebröd, säger Nabil Mohammed.

Fisket påverkas starkt av kriget som pågått i nära tre år. Foto: Niclas Berglund

200 mil kust

I generationer är det fisket som livnärt stora städer längs Jemens 200 mil långa kust. Situationen i landet är nu så dramatisk och längs kusten i väster, mot Röda havet, har fisket nästan helt upphört.

Där slår blockaden allra hårdast när Saudiarabien, genom att stoppa fartygen, vill försöka förhindra en påstådd vapensmuggling in till området kring huvudstaden Sana som kontrolleras av Houthi-rebellerna. Blockaden har försatt Jemen i en livsfarlig situation.

– Våldet och den ekonomiska kollapsen är en del av verkligheten här. Folk dör – mina vänner dör och omvärlden gör ingenting för att rädda oss, säger fiskaren Nabil Mohammed.

Foto: Niclas Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet