Rysk beskjutning stoppade evakuering av civila

Uppdaterad
Publicerad

Över 1,5 miljoner människor har nu flytt Ukraina sedan kriget bröt ut för elva dagar sedan, meddelade FN:s flyktingorgan UNHCR på söndagen. Mycket hopp sätts nu till att ytterligare en samtalsrunda mellan Ryssland och Ukraina på måndagen ska ge resultat.

Under söndagen fortsatte Ryssland sin offensiv mot en rad ukrainska städer.

Längs Svarta havskusten har strider ägt rum kring den belägrade staden Mariupol. Samtidigt har Ryssland avancerat mot Balakliya, Dnipropetrovsk och Chernihiv, enligt det ukrainska försvaret.

Ryssland hävdar också att man slagit ut en ukrainsk militärflygplats vid Starokostiantiniv med långdistansraketer, rapporterar Reuters. Ukrainska myndigheter uppger att Ryssland totalförstört en civil flygplats utanför staden Vinnytsia.

Attackerna har väckt Världshälsoorganisationens uppmärksamhet, som i dag markerade mot att Ryssland upprepade gånger ska ha attackerat sjukhus.

Nya försök till evakuering

I takt med att striderna fortsätter flyr allt fler människor landet. Många tar sig som ett första steg till staden Lviv i västra Ukraina, där läget blir allt mer spänt.

– Flyktingvågorna här blir bara större och större, rapporterar SVT:s Samir Abu Eid från staden.

Medan många lyckas lämna ansatta områden finns också de som fastnar på grund av striderna. Mariupol har i dagar beskrivits som omringad av ryska styrkor. På söndagen gjordes ytterligare ett försök att evakuera civila genom en humanitär korridor, men efter ny rysk beskjutning fick evakueringen brytas, enligt ukrainska myndigheter.

Upprättandet av humanitära korridorer är ett resultat av de diplomatiska samtal som länderna förde i Belarus tidigare i veckan. Enligt den ukrainska förhandlaren David Arakhamia ska dessa återupptas på måndagen.

Samtidigt larmar organisationen Läkare utan gränser (MSF) om en katastrofal situation i Mariupol.

”Det finns inget vatten, el eller värme. Internet- och telefontjänster har stängts av. Sjukhus, stormarknader, bostadshus har fått omfattande skador. Och det är inte möjligt att föra in några förnödenheter till staden”, säger Laurent Ligozat, organisationens akutsamordnare i Lviv, i ett utskick.

Kreditkortsjättarna klipper banden

Samtidigt fortsätter allt fler företag att dra sig ur Ryssland. Kreditkortsjättarna Mastercard och Visa meddelade att tillgången till tjänsterna i Ryssland ska begränsas. I fortsättningen kommer till exempel bankkort som utfärdats i Ryssland inte längre att fungera utomlands, enligt bolagen.

Även American Express begränsar tillgången på sina tjänster i landet.

Under dagen har en rad demonstrationer mot kriget arrangerats i Ryssland. Rysk polis uppges ha gripit över 4 000 personer i samband med protesterna.

Svenska pansarskott framme i Ukraina

De svenska pansarskotten, och den övriga militära utrustningen som Sverige beslutat att skicka till Ukrainas militär, har anlänt till landet.

Det meddelade överbefälhavare Micael Bydén.

– Nu finns förutsättningarna för den ukrainska armén att använda de hjälmar, kroppsskydd och pansarskott som vi skickat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.