Kriget i Ukraina – dag 16

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen går kriget i Ukraina in på sin 16:e dag. Natten och morgonen har präglats av attacker mot tidigare förskonade städer och uppgifter om att den enorma ryska militärkolonnen nordväst om Kiev utgrupperar sig, vilket kan vara tecken på en närstående attack mot huvudstaden.

Under fredagsmorgonen kommer rapporter om att flera städer som tidigare inte drabbats nu har attackerats av Ryssland. Det handlar om Lutsk i nordvästra Ukraina och Dnipro i sydöst, även Ivano-Frankivsk i sydväst har beskjutits.

Oleg Synegubov, guvernör i Charkivregionen, uppger på Telegram att en vårdavdelning för psykiskt sjuka i närheten av staden Izyum träffats av rysk beskjutning. Enligt honom evakuerades 73 personer efter attacken. Över 300 personer ska ha befunnit sig i byggnaden vid händelsen.

Den stora militärkonvoj som tidigare rapporterats nordväst om Kiev har nu skingrats och spridit ut sig, visar nya satellitbilder. En attack mot staden inom en snar framtid är därför trolig, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap.

– Kanske inte de kommande timmarna, men de kommande dagarna, säger han i Morgonstudion.

Rysslands president Vladimir Putin uppmanar nu ryska myndigheter att hjälpa utländska frivilliga som vill slåss på Rysslands sida i kriget.

Humanitära korridorer

Nya försök till humanitära korridorer genomfördes under dagen. Evakueringarna från hamnstaden Mariupol ska dock ha misslyckats, enligt ukrainska myndigheter, som uppger att orsaken är rysk beskjutning.

Från svenskt håll meddelas att polismyndigheten kommer skicka materiel till Ukraina. FN:s flyktingorgan meddelar att över 2,5 miljoner människor har flytt landet sedan krigets början och Ukrainas statliga ombudsman säger under fredagen att 78 av de hittills över 500 personer som dött i kriget är barn.

Borgmästare uppges ha blivit bortförd

Övervakningsbilder som delas av ukrainska myndigheter visar hur en man förs ut ut ur en myndighetsbyggnad i Melitopol av flera soldater. Enligt ukrainska myndigheter är det stadens borgmästare som förs bort av ryska styrkor – vilket skulle vara ett krigsbrott, framhåller Ukrainas utrikesdepartement.

Nytt sanktionspaket föreslås

EU-kommissionen och G7-länderna har enats om en gemensam linje för nya sanktioner.

EU-kommissionen föreslår ett exportstopp av lyxvaror till Ryssland. Dessutom ska tullavgifter höjas vid import av ryska varor och investeringar i rysk energiproduktion ska förbjudas, enligt förslaget från kommissionen.

USA förbjuder samtidigt import av bland annat vodka och rysk kaviar.

Här kan du läsa sammanfattningar av de större händelserna dag för dag sedan invasionens start.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.