En övervakningsbild visar en rysk lysraket utanför kärnkraftverket. Ryssland kontrollerar nu kärnkraftverket, som alltjämt är i drift. Foto: Zaporizhzhya NPP/TT

Kriget i Ukraina – dag 9

Uppdaterad
Publicerad

Ryska styrkor har intagit Ukrainas största kärnkraftverk och fortsätter att avancera längs kusten i södra Ukraina.

Samtidigt drar Kreml åt tumskruvarna för oberoende medier som rapporterat om kriget.

Under natten till fredagen pågick strider vid kärnkraftverket i Zaporizjzja. Tidigt på morgonen meddelade Ryssland att man tagit kontroll över kärnkraftverket. I samband med de nattliga striderna uppstod en brand i en byggnad på området. Den släcktes senare.

Säkerheten för kärnreaktorerna ska inte ha påverkats, enligt atomenergiorganet IAEA, som dock kallar läget ”extremt ansträngd och utmanande”.

Totalt står kraftverket i Zaporizjzja för en fjärdedel av den ukrainska elproduktionen.

Fortsätter avancera vid kusten

Ryssland har tagit kontroll över stora delar av Ukrainas kustremsa mot Svarta havet. Bland annat är staden Mariupol delvis omringad, och flera mindre städer har erövrats. Mariupols borgmästare uppger att det råder brist på vatten och mat i staden.

På fredagen uppges ryska styrkor ha gjort en offensiv mot staden Mykolajiv. Försök att inta staden ska ha avvärjts, enligt ukrainska myndigheter.

Putin varnade grannländer

Flera av Ukrainas grannländer har stöttat Ukraina på olika sätt, bland annat genom vapenleveranser och genom att införa sanktioner mot Ryssland. I ett tal uppmanade Rysslands president Vladimir Putin att inte eskalera situationen.

– Vi har inga onda avsikter när det kommer till våra grannar. Jag vill ge dem rådet att inte trappa upp situationen, och att inte införa några nya restriktioner, sade han i talet.

Medier blockerade

Oberoende medier i Ryssland är under stor press från staten. Flera har upphört med sändningar och sajter har stängts ned. Duman har beslutat att skärpa straffet för den som sprider ”falsk information” om den ryska krigsmakten.

Landets tillsynsmyndighet har även begränsat tillgången till utländska medier, bland annat BBC och Deutsche Welle.

Därtill har Twitter blockerats i landet, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.