Rök stiger över Mariupol efter rysk beskjutning på fredagen, då de stridande parterna kom överens om att införa ett eldupphör på lördagen. Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Mariupol fortfarande en stängd stad – rysk offensiv återupptagen

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina anklagar Ryssland för att ha brutit mot den överenskomna vapenvilan. Den planerade evakueringen av tusentals civila avbröts under lördagen på grund av fortsatta ryska attacker.

På fredagen kom Ukraina och Ryssland överens om att upprätta humanitära korridorer för att möjliggöra en evakuering av civila från krigshärjade områden.

Ett av dem är den av ryska trupper belägrade staden Mariupol där brist på mat, vatten och andra förnödenheter råder. Men strax efter att evakueringen inletts avbröts insatsen.

– Det är inget eldupphör i Mariupol och det är inget eldupphör längs flyktvägen, sa stadens vice ordförande Serhij Orlov till BBC.

Ryssland meddelade på lördagseftermiddagen att man återupptar offensiven mot staden. Därtill avancerar ryska styrkor mot Södra Ukrainas kärnkraftverk, enligt uppgifter från ukrainska myndigheter.

Enligt FN:s flyktingorgan UNCHR väntas antalet flyktingar från Ukraina uppgå till 1,5 miljoner vid veckoslutet.

Så här skulle den humanitära korridoren ha varit utformad – men evakueringarna avbröts i förtid. Foto: Grafik: SVT Design

Sverige och Finland i samtal

Statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffade under dagen Finlands regering i Helsingfors.

Vid en gemensam presskonferens meddelade Finlands statsminister Sanna Marin att man kommit överens om att stärka de försvarspolitiska banden ytterligare.

– Självfallet är ett starkt samarbete mellan Sverige och Finland något som gör oss starkare i den här speciella situationen, sa Magdalena Andersson.

Putin kommenterade kriget

I dagarna har flera västländer, bland annat USA och Storbritannien, hävdat att den ryska invasionen av Ukraina stött på en rad problem.

Operationen ska ha sinkats på grund av logistiska problem i kombination med ett från rysk sida oväntat hårt ukrainskt motstånd. På lördagen uppgav Ukrainas försvarsminister att över 66 000 ukrainare återvänt till landet för att ansluta sig till försvaret.

Men Rysslands president Vladimir Putin sa under dagen att allt går allt enligt plan, rapporterar Reuters.

Företag pausar rysk verksamhet

Flera internationella företag meddelade på lördagen att de ansluter sig till skaran av bolag som vidtar åtgärder mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina.

Techjätten Samsung stoppar sina leveranser till landet, betaltjänsten Paypal styper tillgången till sin tjänst i Ryssland och den krypterade chattjänsten Telegram stänger av ryska statliga medier.

I dagarna har bland annat Microsoft och Apple stoppat sina leveranser till Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.