Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att det blir svårt för Ukraina att driva bort ryssarna totalt”, säger Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, Svenska Institutet för Europapolitiska studier. I videon går hon igenom fyra möjliga scenarier för hur kriget skulle kunna sluta. Foto: Reuters/SVT

Kriget i Ukraina: Därför är det inte troligt med ett fredsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainakriget står i stora delar stilla på marken. Trots det fortsätter många soldater och civila att förlora sina liv. Hur skulle ett slut på konflikten kunna se ut?

SVT Nyheter frågade Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker som bland annat doktorerat i freds- och konfliktforskning, om vilka möjliga scenarier som finns för ett slut på kriget i Ukraina.

Det troligaste är enligt henne en frusen konflikt, en situation som liknar den mellan Nord- och Sydkorea.

Kriget i Ukraina

– Där finns det fortfarande inget fredsavtal, säger Engberg.

En avgörande faktor skulle vara om Ukraina släpptes in i Nato. Dock har försvarsalliansen som villkor att man inte får ha några olösta konflikter med grannländer, vilket alltså gör att det först behövs ett fredsavtal.

– Jag tror inte att Moskva är så piggt på ett sådant avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet