Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överstelöjtnant Peter Lidén om varför Rysslands krigsmakt underskattas. Foto: SVT

Krigsexperten: Fler riktade attacker väntas

Uppdaterad
Publicerad

Attacker mot civila mål som sjukhus är en del av rysk strategi och kan bli vanligare ju längre kriget fortlöper. Det säger överstelöjtnant Peter Lidén i SVT:s Morgonstudion.

– Vi måste inse att Ryssland har mer av värsta sort att ge.

Ett barnsjukhus i den ukrainska hamnstaden Mariupol attackerades under onsdagen av ryska trupper. Enligt nyhetsbyrån Reuters skadades 17 personer varav flera ska ha varit födande kvinnor. Attacker mot civila mål som sjukhus är ett strategiskt val från rysk sida och kan bli mer förekommande när kriget utvecklas. Det säger överstelöjtnant Peter Lidén i SVT:s Morgonstudion.

– Genom att agera på ett visst sätt vill man åstadkomma skräck och förtvivlan hos en tredje part, i det här fallet omvärlden. Tidigare har det varit urskiljningslöst och hänsynslöst men nu tror jag det blir mer riktat, säger han.

Tillnyktring

Bombningen av sjukhuset skedde under ett tillfälligt eldupphör. Ryssland ska där med brutit mot en gemensam överenskommelse om att evakuera civila från flera ukrainska städer, däribland Mariupol.

– Vi har nog underskattat att Ryssland skulle nöja sig med ett civiliserat uppträdande på något sätt ändå, vilket är väldigt naivt av oss, säger Peter Lidén.

Ukrainas insatser i kriget beskrivs inte sällan som en framgångssaga, något som Peter Lidén menar kan ha påverkat vår bild av situationen. Ryssland dominerar i brutalitet men i effektivitet är det fortfarande svårt att säga.

– Kriget kommer inte gå fort och inte vinnas av Ukraina utan vidare och kanske inte alls militärt. Det som kommer hända nu är någon typ av tillnyktring, vi måste inse att Ryssland har mer av värsta sort att ge, säger Peter Lidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.