Skeppet Dmitrii Donskoi ska ha sjunkit utanför Sydkorea 1905, under det rysk-japanska kriget, lastad med mynt och guldtackor nu värda 132 miljarder dollar. Foto: Reuters/TT

Krigsskepp med 200 ton guld tros vara funnet utanför Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

En guldskatt värd 132 miljarder dollar tros finnas ombord ett ryskt krigsskepp som hittats på havets botten utanför Sydkorea. Men nyheterna omgärdas av tvivel från forskare som inte tror att båten fraktade så mycket guld.

Ett sydkoreanskt företag påstår sig ha hittat vraket efter ett ryskt krigsskepp med 200 ton guld ombord. Skeppet Dmitrii Donskoi ska ha sjunkit utanför Sydkorea 1905, under det rysk-japanska kriget, lastad med mynt och guldtackor nu värda 132 miljarder dollar.

Men företagets goda nyheter omgärdas av tvivel. Forskare har tidigare sagt att det inte är sannolikt att Ryssland skulle frakta så mycket guld ombord ett skepp, eller att det ens fick plats så mycket guld på ett krigsfartyg.

Planerar hissa vraket

Det finns också misstanke om att nyheten släpptes inför en stor affär företaget är involverat i. Sydkoreanska myndigheter säger att man kontrollerar företagen inblandade i affären för spridning av falsk information för att locka investerare, och varnar människor från att investera i företag som sysslar med skattjakt.

Flera andra företag när nämligen tidigare meddelat att de hittat skeppet, men ingen har hittills hissat det till ytan eller hittat skatten som ska finnas på vraket.

Företaget som hittat skeppet säger att man planerar lyfta det från dess plats på 400 meters djup, men det är oklart vem den eventuella skatten ombord skulle tillfalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.