Saad al-Hariri besökte sin faders grav vid återkomsten till Beirut Foto: Jamal Saidi, Reuters / TT

Krisen i Libanon: Hariri sitter kvar som premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Libanons premiärminister Saad al-Hariri sitter kvar på posten som premiärminister. Nyligen meddelade han sin avgång i ett tal från Saudiarabien under mystiska omständigheter.

Beirut har svepts in i flaggor inför firandet av landets självständighetsdag. Premiärminister Saad al-Hariri återvände i natt efter snart tre veckors exil. Han hade sagt att han skulle återvända hem för att lämna in sin avgångsansökan till presidenten Michel Aoun. I sitt avgångstal från Saudiarabien nyligen sade Hariri att det fanns ett hot mot hans liv. Men istället meddelade Hariri överraskande på en presskonferens att han stannar i regeringen.

– Jag sätter Libanons intressen först. Jag vill göra allt för att behålla stabiliteten i landet, sade han.

Krisen i Libanon

Den sunnimuslimske premiärministern Saad el-Hariris överraskande avgångsbesked under en resa till Saudiarabien för snart tre veckor sedan har kastat in Libanon i ett politiskt kaos.

Riktade hård kritik mot Iran

Också hans närmaste medarbetare chockades. I ett förinspelad TV-meddelande som sändes i saudisk TV riktade Hariri hård kritik mot Saudiarabiens ärkefiende Iran. Libanons president Michel Aoun sade till medierna att premiärministern hölls fången av Saudiarabien. Nyhetsbyråerna Reuters och AP publicerade uppgifter om att Hariris mobiltelefon konfiskerats.

Efter intensiva diplomatiska insatser från Frankrike reste Hariri under förra veckan till Paris. Därifrån fortsatte han igår till Egypten för att träffa president Sisi innan han idag anlände till Beirut.

Självständighetsdagen firades med en militärparad i centrala Beirut där soldater tågade framför den kristne presidenten, den sunnimuslimske premiärministern och den shiamuslimske talmannen. Men det var en självständighet som firades i skuggan av större makter. Krisen har dragit Libanon djupare in i den regionala maktampen mellan den sunnimuslimska monarkin i Saudiarabien och det shiamuslimska Iran.

Krisen i Libanon

Saad al-Hariris överraskande avgångsbesked under en resa till Saudiarabien har kastat in Libanon i den regionala maktampen mellan den sunnimuslimska monarkin i Saudiarabien och det shiamuslimska Iran.

Mellanösterns två stormakter stödjer varsitt politiskt läger i Libanon: den sunnimuslimske Saad al Hariris parti har stöd från Saudiarabien medan den kristne presidenten Michel Aoun är allierad med Hizbollah som har stöd av Iran.

Hizbollah ingår i Libanons regering samtidigt som dess väpnade gren strider på Bashar Al Assads sida i inbördeskriget i Syrien.

Saudiarabien har stöttat sunnimuslimska extremister i kriget i Syrien. Saudiarabien och Iran för också krig mot varandra via ombud i Jemen.

Libanons politiska system är organiserat så att minoriteterna representeras. Presidenten är kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Libanon

Mer i ämnet