SVT:s utrikesreporter: Ryssland anser sig ha rätt till Ukraina

Publicerad

Varför har Ryssland ett intresse av att invadera Ukraina?

– Frågar man Vladimir Putin så framhåller han en lång historia och starka kulturella band. Ryssland ser sig som ett storasyskon i ett slags slaviskt syskonskap, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg

Den utbredda uppfattningen i Ryssland är att lillebror Ukraina ska underkasta sig storebror Ryssland, som alltid vet bäst.

– Idén om ett naturligt syskonskap med Ryssland som storasyskonet som bestämmer är ganska utbredd, säger Fridh Kleberg i SVT:s Morgonstudion.

Under andra halvan av 2021 utökade Ryssland den senaste militära upptrappningen på gränsen mot Ukraina – men varför sker detta just nu?

– Ryssland är ekonomiskt och militärt starkt just nu. Samtidigt uppfattar man att väst är splittrat och svagt. USA:s president är ingen som framstår som avskräckande för ryska makten, säger Fridh Kleberg.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.