Ett snabbt godkännande efter valet i Turkiet. Det hoppas statsminister Ulf Kristersson (M) på. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Kristersson: Hoppas på en snabb ratificeringsprocess efter valet i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Turkiet hållit sitt val den 14 maj hoppas Ulf Kristersson på en snabb ratificeringsprocess för att Sverige ska kunna gå med i Nato. Det säger statsministern på en pressträff i samband med ett statsbesök i Berlin.

– Vi hoppas förstås på en snabb ratificering efter det turkiska valet. Vi känner oss trygga med det stöd vi har fått av alla Natoallierade, inklusive säkerhetsgarantier, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin under onsdagen. Rysslands anfall på Ukraina står högst på agendan, men Scholz och Kristersson har också diskuterat Sveriges och Finlands Natoansökningar.

– De båda skandinaviska ländernas medlemskap i Nato innebär en stor vinst för hela Europas säkerhet, säger Olaf Scholz under en gemensam pressträff efter deras möte.

På torsdag ska Finlands president Sauli Niinistö resa till Turkiet för att diskutera landets Natoansökan med Turkiets president Erdogan. Under onsdagen uppgav turkiska myndighetskällor till Reuters att Finlands ansökan kan godkännas av Turkiet innan 14 maj.

Redan under tisdagen meddelade Ulf Kristersson att den samlade bedömningen är att sannolikheten har ökat för att Finland kommer att gå med i Nato före Sverige. Något som han berörde även under dagens pressträff i Berlin.

– Vi är förberedda på den situationen. Det är ingen hemlighet att vi föredrar att vi ratificeras samtidigt, för att göra hela resan hand i hand. Men vi respekterar att endast Turkiet kan ta Turkiets beslut, säger Ulf Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.