Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det verkar alltmer sannolikt att Finland går med i Nato utan Sverige. Hur ser man på den saken i Finland? Hör SVT:s korrespondent på plats i Helsingfors. Foto: AFP/TT

Uppgifter: Turkiet redo att godkänna Finlands Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag reser Finlands president Sauli Niinistö till Turkiet för att diskutera landets Natoansökan med Turkiets president Erdogan. Turkiska myndighetskällor uppger till Reuters kan Finlands ansökan godkännas innan 14 maj.

Sauli Niinistö reser till Turkiet tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto . Under resan kommer de att träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att bland annat diskutera Finlands och Sveriges Natoansökan, uppger det finska presidentkontoret i ett pressmeddelande.

”President till president”

På onsdagen uppgav Finlands president Sauli Niinisto att han förväntar sig att Turkiets president Tayyip Erdogan meddelar sitt beslut om Turkiets ratificering av Finlands NATO-inträde när de två möts. 

Sverige och Nato

”Vi visste att när Turkiets president Erdogan fattat sitt beslut om ratificeringen av Finlands Nato-medlemskap så vill han träffas och uppfylla sitt löfte president till president”, skriver Niinisto i ett mejl till Reuters.

Erdogan: ”Hålla vårt löfte”

På frågan om Turkiet skulle kunna ratificera Finlands medlemskap efter besöket av finska presidenten, svarade Turkiets president Tayyip Erdogan “Gud vill, om det är till det bästa”, enligt nyhetsbyrån AP:

– Oavsett processen, kommer processen att fungera. Vi kommer att göra vår del. Vi kommer att hålla vårt löfte. Vi kommer att träffa presidenten på fredag och uppfylla det löfte vi gav, sa Erdogan.

Uppgifter: Går före Sverige

Två turkiska myndighetskällor uppger för Reuters att Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan innan landet går till val, den 14 maj. Det skulle betyda att Finland går in i Nato innan Sverige, något som Ulf Kristersson varnade för på en presskonferens under tisdagen.

– Den samlade bedömningen är att sannolikheten har ökat för detta, sade han.

Om Turkiet ratificerar Finlands ansökan står Ungern kvar som enda Natoland att godkänna landets ansökan. Ungern har flera gånger skjutit upp parlamentets somröstning om Sveriges och Finlands Natoansökningar, som just nu väntas äga rum i början av nästa vecka.

Texten uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges och Finlands Natomedlemskap är långt ifrån den enda hållhaken Erdogan har på omvärlden – se fem av hans förhandlingskort i klippet. Foto: Mattias Lodding

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet