Foto: Marco Nilsson/SVT

Kristna på väg att försvinna från Irak: ”De tvingade mig att bli muslim”

Uppdaterad
Publicerad

Iraks kristna minoritet har minskat från 1,5 miljoner till runt 300 000 på bara 16 år. Sedan den USA-ledda invasionen 2003 har det sekteristiska våldet från grupper som al-Qaida och IS drabbat kristna och andra minoriteter hårt. Efter nästan 2 000 års närvaro i Irak är kristenheten i dag nära att helt försvinna.

I staden Bartella står ett flera meter högt kors, ett av få tecken numera på att staden varit kristen sedan apostlarnas tid. Drygt två år efter att staden befriades från IS har bara en tredjedel av de kristna som flydde återvänt. Rädslan för att IS ska återuppstå är stor.

Esmail och hans mor hann aldrig fly när IS närmade sig 2014. De torterades och tvingades under dödshot att konvertera till islam.

– De tvingade mig att bli muslim, de hotade mig med vapen mot huvudet. De sa till min mor att om jag inte blev muslim skulle de döda mig.

De flesta kristna hann fly undan IS i städerna öster om Mosul, och tog sig till Kurdistan och till väst. Där är de flesta kvar ännu. I tidigare kristna städer som Qaraqosh, Bartella och Karamles står hela kvarter övergivna. Husen bär tydliga spår av IS framfart; svedda av eld och märkta av jihadisterna med det arabiska tecknet för ”kristen.”

”Hoppats på ett demokratiskt Irak”

I staden Bartella, som tidigare hade en kristen majoritet och en minoritet av shiamuslimska så kallade shabaker, är den demografiska sammansättningen i dag den omvända. Shiamuslimerna har återvänt, men inte de kristna.

– Vi har länge hoppats på ett demokratiskt Irak, säger den katolske prästen Behnam Benoka, ett Irak utan förföljelser. Först förtrycktes vi av Saddam, sedan av al-Qaida, sedan av Islamiska staten och nu av shiamuslimerna.

Prästen berättar om hur den regeringsstödda shiamilisen trakasserar och skrämmer kristna, om hur Bartellas nya herrar gör om allmänna inrättningar som bibliotek till moskéer, och om hur de köper upp de övergivna kristna hemmen.

Parlamentsledamot: Kristna välkomnas i väst

Qusay Abbas Mohammed är shiitisk parlamentsledamot i Bagdad för området kring Bartella. Han tillbakavisar att det skulle förekomma systematiska trakasserier och hot mot kristna. Så få kristna kommer tillbaka på grund av att de välkomnas med öppna armar av det kristna väst, säger han:

– Västländerna, Amerika, har öppnat alla dörrar och underlättar och erbjuder allt som krävs för ett värdigt liv för de kristna i sina länder. Det finns en fristad som tar emot flyktingar i utlandet. Det uppmuntrar migrationen och oviljan att återvända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.