Svenska konstnären Kristoffer Zetterstrands tavla (Till höger) har nu setts av miljoner och intervjuats av medier över hela världen. Foto: Reddit/Privat

Kristoffer målade av ”någons mamma” – sedan tog internet över showen

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Cindi Decker från Florida skickade en bild på sin nymålade tavla till sin son. Men hon var inte övertygad om konstverkets verkshöjd. Mästerverk eller inte – efter att den svenska konstnären Kristoffer Zetterstrand värmde upp i sin ateljé har nu storyn exploderat till något ofantligt mycket större.

Med texten ”Min mamma har målat den här tavlan och tror inte att någon kommer gilla den. Det är hennes andra tavla” började en av veckans verkliga virala bomber, som gjort att Tekniska museet i Stockholm nu blixtplanerat en utställning till på måndag.

Men vi tar det från början.

”Tyckte det var lite gulligt”

När svenska konstnären Kristoffer Zetterstrand var på väg till sin ateljé såg han inlägget och tyckte det var en bra uppvärmning att måla av den där bilden han nyss sett på Reddit. Han förklarar:

– Jag såg den och jag tyckte det var lite gulligt. Jag tog den där bilden och målade av den lite snabbt och sedan tog jag en bild på mig själv med målningen och lade upp på Reddit, säger han till SVT Nyheter.

Efter att ha sett bilden på mamman och hennes första steg i konstvärlden bestämde sig konstnären Kristoffer att föreviga ögonblicket. Sedan tog det fart... Foto: Privat

Kristoffers målning på en bild med en målning satte igång en rejäl kedjereaktion bland konstnärer på forumet Reddit, som inledde en närmast osannolik kavalkad av hyllningar.

... genom att andra konstnärer började måla av Kristoffers bild. Och det fortsatte en bra stund. Foto: Privat

Kristoffer har gjort målningar till både Counterstrike, Minecraft och nya Karolinska – men den här typen av medial uppmärksamhet har han tidigare inte varit med om. Internationella medier som BBC, Washington Post och CNN har stått i kö för att få prata med svensken.

– Det är många som har uttryckt att det varit närande. Jag tror det finns ett uppdämt behov av positiva saker helt utan ironi, politik och utan all form av tyckande involverat, säger Kristoffer till SVT Nyheter.

Temat på utställningen: Lyfta nätkärleken

Och under dagen får Kristoffer medhåll från Tekniska museet i Stockholm, som vill göra en utställning av hela tråden med konstverk.

Calle Ros-Pehrson, kommunikatör på tekniska museet, förklarar:

– Jag såg det här för några dagar sedan och tänkte att vi måste göra något på det. Det är så mycket om hat på internet, då känns det kul att kunna göra något på nätkärlek också, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer