Premiärministern i Kanada, Justin Trudeau, lyssnar till vad hans hustru Sophie Grégoire säger vid en konsert i Montreal – hennes senaste uttalande på sociala medier (till höger) inför internationella kvinnodagen har väckt ilska. Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP / TT / Skärmdump

Kritik mot fru Trudeau på 8 mars – uppmanade att ”fira pojkar och män”

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett inlägg i sociala medier där Sophie Grégoire Trudeau, hustru till Kanadas premiärminister Justin Trudeau, skickade en uppmaning om att ”fira pojkar och män” på internationella kvinnodagen, i dag den 8 mars. Efter hård kritik i sociala medier har nu fru Trudeau känt sig nödgad att förklara vad hon menade.

– Nu har vi en konversation! Tack till alla för feedback och bilder, skrev Sophie Gregoire Trudeau, på Instagram, natten mot onsdagen svensk tid.

Det hela hade tagit fart cirka tio timmar tidigare. Under tisdagen, alltså dagen före internationella kvinnodagen, valde Sophie Grégoire Trudeau att skicka en uppmaning till alla sina följare på Instagram och Facebook.

Hand i hand med premiärministern

Hon lade upp en bild där hon står hand i hand med sin make premiärminister, i bakgrunden ett vackert vinterlandskap. Tämligen okontroversiellt. Det som retat upp en hel del av hennes följare, är snarare texten till bilden.

”Den här veckan äger internationella kvinnodagen rum. Låt oss fira de pojkar och män i våra liv som uppmuntrar oss att vara de vi verkligen är…”

Vidare lät fru Trudeau uppmana sina följare: ”Ta en bild där du håller din manlige bundsförvant (partner) och dela den på sociala medier under hashtag #TomorrowInHand

”Lovordas inte män tillräckligt?”

Hon delade även inlägget på Facebook. Men det var inte bara tusentals gilla-markeringar och glada tillrop som präglade reaktionerna. Många ställde sig frågande till det budskap som Justin Trudeaus hustru valt att framföra i samband med internationella kvinnodagen, konstaterar bland andra CTVNews.

”Jag är förbryllad! Det finns så många andra saker som kan göras för att fira kvinnor, och ändå går uppmaningen ut på att fira män. Allianser och enighet har avgörande betydelse, men det har också kvinnlighet, skrev facebook-användaren Bibi Ebel.

”Ugh, verkligen?!?! Lovordas inte män tillräckligt? Behöver vi verkligen göra KVINNORNAS internationella dag till en dag om männen i våra liv??? Det här verkar verkligen missa hela poängen, skriver Kristina Kirth Benoit.

Twitter-kritik från parlamentsledamot

Även i Sophie Grégoire Trudeaus flöde på Instagram höjdes skeptiska röster. En person föreslog ironiskt att man kanske borde ”posta en bild på sin vita favoritperson för att uppmärksamma afro-amerikanska historiens månad” (inträffar i februari varje år i Kanada och USA).

Även på Twitter kom kritik, bland annat från den konservativa politikern och parlamentsledamoten Michelle Rempel, som under hashtaggen #equalitymatters skickade en syrlig kommentar.

”Jag har aldrig behövt ha min hand hållen”

Svaret: Kampen ska föras tillsammans

Kanske var detta just den effekt som Sophie Grégoire Trudeau hade hoppats på, åtminstone indikerar hennes kommentar till kommentarerna om det. Natten mot intenationella kvinnodagen, svensk tid, passade hon i ett nytt inlägg på facebook på att tacka för feedback och bilder.

– Vårt mål är jämställdhet mellan könen, och kampen för att kräva att män och kvinnor arbetar tillsammans – att lyfta fram våra pojkar och flickor för att göra skillnad, hand i hand, skriver hon i en kommentar, och fortsätter:

– Det handlar om att erkänna att vi bör vara allierade på denna resa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinnodagen 8 mars

Mer i ämnet