Katy Perry, har reagerat på Donald Trumps påstående. Foto: TT

Kritik mot Trumps svar på bränderna: ”Hjärtlös reaktion”

Publicerad

Donald Trumps påstående att bränderna i Kalifornien beror på dålig skogsskötsel är ”farligt fel”, hävdar en talesperson för Kaliforniens brandmän – en av flera som riktat kritik mot presidentens reaktion på de dödliga lågorna.

Bränderna som härjar i Kalifornien är ett resultat av misskötseln av skogarna, twittrade USA:s president Donald Trump under lördagen och hotade med att dra in federala pengar till delstaten. Han fick snabbt svar från både brandmän och amerikanska underhållare.

En talesperson för Kaliforniens brandmän kallar Trumps påstående ”farligt fel” och påpekar att 60 procent av Kaliforniens skogar sköts på federal nivå.

”Det är den federala regeringen som har valt att ta resurser ifrån skogskötseln, inte Kalifornien”, säger Brian K. Rice i ett uttalande, enligt ABC News.

”Trodde det var parodikonto”

Bränderna har drabbat flera kändistäta områden och Hollywoodcelebriteterna som traditionsenligt inte är stora anhängare av Trumps republikanska parti var snabba med att kritisera presidentens uttalande. 

”Trodde ärligt att det här var från ett parodikonto. Staden brinner och människor och djur dör”, skrev skådespelaren Zach Braff som svar.

”Det här är en helt hjärtlös reaktion. Det är inte ens politik involverat i detta.”,  skrev artisten Katy Perry.

”Medan bränderna härjar och familjer och liv kullkastas, är det sista vi behöver en president som kritiserar vår delstat. Skaffa oss bara hjälpen vi behöver. Gör det nu”, skrev John F. Kennedys systerdotter Maria Shriver, som tidigare varit gift med Trumps partikamrat och före detta Kalifornienguvernör Arnold Schwarzenegger.

Twittrade stöd

På lördagseftermiddagen vände Donald Trump och twittrade stöd till dem som bekämpar elden och människorna som tvingats evakuera och har förlorat anhöriga.

På söndagsmorgonen hade han dock åter vänt fokus till skogsskötseln och menade att med rätt skötseln av skogarna ”kan vi stoppa förödelsen som konstant pågår i Kalifornien”.

Hittills har 25 människor mist livet i bränderna och över 200 000 tvingats lämna sina hem.

Foto: Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer