21-åriga Sofia Hansson från Lund pluggar i Chico i Kalifornien. I torsdags lämnade hon staden på grund av rädsla för att branden som sprider sig dit från staden Paradiso. Foto: David Little/AP/TT, Privat

Sofia Hansson har flytt branden i Kalifornien: ”Varit några oroliga dygn”

Uppdaterad
Publicerad

Flera omfattande bränder härjar i Kalifornien. 21-åriga Sofia Hansson pluggar i staden Chico och i torsdags åkte hon därifrån med bara några klädesplagg och sitt pass.

– Det var väldigt läskigt, jag bara lämnade alla mina saker, säger hon till SVT Nyheter.

Det är sen kväll i San Francisco i USA. Sofia Hansson från Lund ska snart gå och lägga sig. Senaste dagarna har varit väldigt tumultartade, berättar hon.

I torsdags lämnade hon staden Chico i Kalifornien, där hon pluggar en utbytestermin, i rädsla för att branden som härjar i staden Paradise skulle sprida sig dit.

– Jag mår ganska bra nu, men jag är väldigt trött. Det har varit några rätt så oroliga dygn, säger hon.

Uppmanades packa sin väska

Sofia Hansson berättar att hon fick ett mejl i torsdags på morgonen från skolan som uppmanade alla att vara försiktiga och följa brandutvecklingen.

Senare på dagen kom ytterligare ett mejl om att alla skulle packa en väska.

– Först var jag är lugn och trodde inte att elden skulle sprida sig. Jag tänkte inte ens åka därifrån.

Det var först senare på kvällen när utkanterna av Chico evakuerades som rädslan dök upp. En av hennes kompisar som är amerikan sade då att de borde sticka därifrån.

– Då fick man packa väldigt snabbt. Jag tog mitt pass, några viktiga papper och lite kläder. Sedan åkte vi, säger hon.

De satte sig i kompisens bil och åkte till hans föräldrar som bor i en mindre ort utanför Sacramento.

– Det var väldigt läskigt när vi åkte därifrån eftersom vi inte visste om elden skulle nå våra bostäder. Det kändes läskigt att lämna alla mina saker.

”Ser ut lite som en spökstad”

Dagen efter, på fredagen, åkte hon vidare till San Francisco där hennes pojkvän bor.

– I dag känner jag mig lugnare, även om jag fortfarande är orolig. Jag kommer att stanna här tills det är säkert att återvända.

Skolan i Chico håller stängt hela nästa vecka, så innan dess kommer hon inte att åka tillbaka.

– Jag ska försöka att tänka på annat nu, plugga och umgås med vänner. Jag kanske kommer åka tillbaka innan om hämta lite kläder.

Ännu har inte branden nått området i Chico som Sofia Hansson bor i, men de flesta hon känner har ändå lämnat staden.

– De som varit där nu, och hämtat saker, säger att det är helt tomt och att allt är stängt. De säger att det ser ut som en spökstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.