En brandman vid utbrända bilar utanför staden Paradise, som härjats svårt av eden. Foto: Josh Edelson/AFP/TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Flera döda i Kaliforniens bränder

Publicerad

Minst 25 personer har hittills dött i de bränder som har drabbat norra respektive södra delen av Kalifornien, däribland kändistäta staden Malibu. Bränderna startade under torsdagen och fredagen och har ödelagt tusentals byggnader och tvingat hundratusentals att fly för sina liv.

Den brand som härjar i södra Kalifornien ska ha vuxit sig dubbelt så stor och flera döda kroppar har hittats i utbrända bilar meddelar lokala polisen i Butte County. Fem av dem var så allvarligt skadade att de inte kunde identifieras.

Den första eldsvådan började sprida sig okontrollerat på torsdagen i bergsstaden Paradise i länsområdet Butte County i norra Kalifornien.

Stad uppges vara ”utplånad”

Nästan alla av stadens 26 000 invånare fick fly i panik när branden spred sig från skogen vidare in till staden och satte fyr på hela bostadsområden, skolor och sjukhus.

– Staden är ödelagd, konstaterar Scott McLean, talesperson för delstatens brandskyddsdepartement.

2 000 byggnader i staden uppges vara förstörda och uppemot 52 000 människor i området uppges ha blivit evakuerade. Många har begett sig till den närliggande staden Chico med omkring 90 000 invånare. Vindburna flammor fick nästan elden att sprida sig till Chico men brandmännen lyckades hejda elden i stadens utkant, uppger en räddningsledare för AP.

Kardashians föräldrarhem nedbrunnet

Under natten till fredag lyckades branden med hjälp av starka vindar och torra väderförhållanden sprida sig fort i norra delen av staten. 80 mil söderut mot Los Angeles norra kustsida rasar fler bränder runt staden Malibu, där flertalet Hollywoodkändisar och miljonärer bor, och i grannstaden Calabasas.

På fredagen beordrade myndigheterna obligatorisk evakuering av Malibus 13 000 invånare.

– Om du är redo att dra, stick i väg, säger John Benedict från Los Angeles County Sheriff Department.

Kim Kardashian West har exempelvis tvingats överge sitt hem. Hennes före detta styvförälder Caitlyn Jenners hus, som ligger på en höjd vid Malibustranden, brann ned på fredagen. Även Kardashians systrar Khloe och Kourtney har lämnat sina hus.

”Kom precis hem och hade en timme på oss att packa och evakuera vårt hem. Jag hoppas att alla är i säkerhet”, skrev Kim Kardashian West på Instagram under fredagen.

Foto: Skärmdump Twitter

Fler stjärnor som har hus i staden är Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Jennifer Aniston, Halle Berry, Charlize Theron och Brad Pitt, Cher och Lady Gaga.

Foto: Skärmdump Twitter

Westworld finns inte längre

Den uppbyggda westernstad som är en av inspelningsplatserna för tv-serien ”Westworld” har förstörts helt i den stora branden i Kalifornien, skriver TMZ.

Enligt myndigheterna har alla byggnader brunnit ned till grunden och branden rasar för fullt, vilket gjort att räddningstjänsten inte kunnat ta sig till platsen. Den uppbyggda staden ligger på filmbolaget Paramounts ägor och flera serier och filmer, som till exempel ”Dr Quinn”, har spelats in där.

Oklart hur branden startade

Elden ska även ha lyckats sprida sig till i närheten av staden Thousand Oaks, som i dagarna drabbades av en masskjutning, och omkring 75 000 personer ska vara ifärd att lämna sina bostäder.

En tredje brand breder ut sig Ventura County, granne med Los Angeles County, där över 800 000 bor.

Orsaken till branden, som bröt ut på torsdagsmorgonen lokal tid, är inte klarlagd. 250 000 människor har tvingats evakuera från sina hem.

På lördag morgon twittrade president Trump, som befinner sig i Paris, att anledningen till bränderna är misskötsel av skogarna i staten.

”Det finns ingen anledning till dessa massiva, dödliga, dyra bränderna i Kalifornien annat än att skötseln av skogarna är så dålig. Miljarder dollar delas ut varje år, med så många döda, allt på grund av den grova misskötseln av skogarna. Bättring nu, eller inga fler utbetalningar”, twittrade Trump.

Minst 23 personer har mist livet och 110 personer saknas efter bränderna, skriver nyhetsbyrån AP på söndagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet