Ukrainas president Zelenskyj kallar Putin för en maktgalen diktator efter hans förväntade seger i det ryska presidentvalet. Foto: Wolfgang Rattay/AP

Kritiken haglar mot Putin efter valet: ”Maktgalen diktator”

Uppdaterad
Publicerad

Efter det väntade beskedet att Putin kommer att vinna det ryska presidentvalet strömmar reaktionerna in från omvärlden.

– Den ryska diktatorn simulerar ytterligare ett val. Han gör allt för att kunna härska för evigt, säger Zelenskyj i ett inlägg på X.

Flera av världens makthavare uttrycker offentligt sin kritik mot det ryska presidentvalet kort efter det att den sittande presidenten Vladimir Putin utropats som segrare under söndagskvällen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar Putin för ”maktgalen” i ett inlägg på X.

– Den ryska diktatorn simulerar ytterligare ett val. Han gör allt för att kunna härska för evigt, säger Zelenskyj i inlägget.

Han tillägger att Putin borde ställas inför Internationella domstolen i Haag.

Vita huset: Varken fritt eller rättvist

USA anklagar Putin för att ha satt stopp för all opposition i landet och fängslat sina motståndare.

”Valet är uppenbarligen inte fritt eller rättvist”, säger Vita huset i ett uttalande.

Och det polska utrikesdepartement uppger i ett uttalande att valet ägt rum under hårt förtryck och i strid mot internationell lag.

”Valet var varken lagligt, fritt eller rättvist”, skriver departementet.

71-årige Vladimir Putin har suttit vid makten sedan 1999, med ett avbrott under åren 2008-2012. Detta blir hans femte mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.