T.v. Ana Elisa Osorio, tidigare miljöminister i Venezuela. T.h landets nuvarande president Nicolas Maduro. Foto: SVT/TT

Kritiken mot Maduro växer i Venezuela – även från vänster

Publicerad

Under början av 2000-talet var Venezuela en klart lysande stjärna på vänsterhimlen som vågade utmana USA:s dominans i Latinamerika.

I dag är Venezuela ett land i djup kris. Och nu växer kritiken mot president Nicolás Maduros styre – även från vänster.

Maribel Reyes guldörhängen glittrar i morgonsolen.

– De föreställer Hugo Chávez ögon, säger hon och skrattar.

Reyes är socialarbetare i huvudstaden Caracas och visar runt på en kommunal marknad för närproducerade varor.

Lime, guava, aubergine, ananas... allt är odlat inom kommunens gränser. Tanken är att initiativet ska motverka varubrist och hjälpa till att bromsa inflationen som är världens högsta.

– Det var Chávez dröm att alla som hade en liten bit mark skulle odla den, säger Reyes som är regeringsanhängare.

Maribel Reyes örhängen föreställer Venezuelas förre president Hugo Chávez. Foto: Tigran Feiler

Jag påpekar att en kartong med 24 ägg på marknaden kostar en tiondel av minimilönen i Venezuela.

– Just det är något som vi måste och vill göra något åt, säger Maribel Reyes.

Kritik från vänster

President Maduro och socialistpartiet stärker sitt grepp om Venezuela efter att gatuprotesterna lagt sig och en splittrad opposition besegrats i höstens regional- och lokalval.

Maduro kallas nu för diktator av landets högeropposition.

Och det finns en växande kritik även från vänster – personer som tidigare stött Chávez och den ”bolivarianska revolutionen” inte minst på grund av de stora satsningarna på utbildning, sjukvård och fattigdomsbekämpning.

– Det är smärtsamt att se hur vi förlorar merparten av de framsteg vi åstadkom, säger Ana Elisa Osorio som var miljöminister under Chávez tid vid makten.

”Maduro har förrått revolutionen”

Från vardagsrumsfönstret i lägenheten i centrala Caracas blickar hon ut över bergssluttningarna som omger staden.

– I dag ser vi folk på gatorna som letar mat bland soporna. Det har jag inte sett sedan 1970-talet, säger hon.

”Det är smärtsamt att se hur vi förlorar merparten av de framsteg vi åstadkom”, säger Ana Elisa Osorio som var miljöminister under Chávez. Foto: Tigran Feiler

Osorio är besviken över Maduros beslut att storsatsa på gruvdrift i Amazonasområdet som ett sätt att ta sig ur krisen. Hon är rädd för att satsningen ska drabba ursprungsbefolkning och känsliga ekosystem hårt.

– President Maduro kallar oss förrädare för att vi kritiserar honom. Men det är han som förrått arvet från Chávez, säger hon.

Svartvitt synsätt

Sociologen Edgardo Lander håller inte med om att alla Venezuelas problem kan skyllas på Maduro.

Han är mycket kritisk mot att stora delar av den internationella vänstern sett mellan fingrarna vad gäller problem och brister i Venezuela som fanns redan under Chávez.

Sociologen Edgardo Lander är mycket kritisk mot att stora delar av den internationella vänstern sett mellan fingrarna vad gäller problem och brister i Venezuela. Foto: Tigran Feiler

– Man har haft ett väldigt svartvitt synsätt präglat av kalla kriget där alla med antiimperialistisk och folklig retorik är goda och bör försvaras.

Lander menar att Venezuelas regering inte för någon vänsterpolitik utan bara är intresserad av att behålla makten till varje pris.

– När det handlar om rovdriften på naturresurser och behandlingen av ursprungsbefolkningen vore ett modernt vänsterperspektiv något helt annat än regeringens politik, säger han.

”Vänstern har ett ansvar”

Och Lander som själv är en viktig röst inom den latinamerikanska vänstern är rädd för att det okritiska stödet till Venezuela kommer att stå vänstern dyrt när tal om ”revolution” och ”omdaning” förknippas med katastrofen i Venezuela.

– Jag fruktar att samma sak ska hända här som i Polen och Ungern där flera generationer blivit immuna mot allt som luktar antikapitalism och omvandling. Och här har den internationella vänstern ett ansvar, för man har bidragit till detta, säger Edgardo Lander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.