Den tidigare premiärministern Manuel Valls (t v) har länge varit favorit inför den franska vänsterns primärval i helgen, men kan se sig allt mer hotad av mer vänsterorienterade kaniddater inom sitt eget parti, som Benoît Hamon. Foto: TT

Kritiserad medborgarlön i fokus i fransk primärvalsdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Kampen har hårdnat mellan vänster- och högerfalangen inom den franska vänstern, inför helgens primärval där vänsterns kandidat till presidentposten i april ska utses. Den tidigare premiärministern Manuel Valls är favorit i en första valomgång, men i kampanjtiden sista tv-sända debatt var det vänsterorienterade Benoît Hamon som enligt tittarna sken starkast.

Under torsdagskvällen hölls den sista av sammanlagt tre tv-sända debatter inför den franska vänsterns primärval på söndag.

Sammanlagt sju kandidater slåss om att utnämnas till vänsterns kandidat i presidentvalet i maj, men kampen har fokuserats kring främst fyra män: den före detta premiärministern Manuel Valls, tidigare ekonomiminstern Arnaud Montebourg, och två tidigare utbildningsministrar, Benoît Hamon och Vincent Peillon.

Presidentval i Frankrike 2017

En intern vänster–höger-kamp

Samtliga tillhör det regerande socialdemokratiska Socialistiska partiet, som brottas med usla opinionssiffror sedan sittande socialdemokratiske presidenten François Hollande under sin mandatperiod inte på allvar lyckats vända trenden i den krisande franska ekonomin. Opinionsläget har fått Hollande själv att inte ställa upp för omval.

Kampen mellan de fyra huvudkandidaterna har i mycket blivit en strid mellan två läger: Valls och Peillon på socialdemokratins högerkant och som representerar den nuvarande regeringsmakten, och Arnaud och Hamon längre till vänster. De två sistnämnda har både suttit i regeringar under Hollande men lämnade sina ministerposter i protest mot Valls och Hollandes ekonomiska politik.

Hamon kvällens segrare med sin medborgarlön

Det blev efter den sista debatten nu Benoît Hamon som klev segrande ut med mest vind i seglen – i alla fall enligt en opinionsundersökning genomförd strax efter debatten där han var favorit hos 29 procent av tittarna.

Den vänsterorienterade kandidaten har fått mycket uppmärksamhet för sitt förslag kring en fransk medborgalön, något de övriga kandidaterna valde att ägna lång tid åt att angripa under debatten – vilket också ledde till att Hamon fick störst utrymme att försvara och därigenom förklara sin politik.

Bland övriga frågor där splittring rådde mellan de fyra återfanns brott och straff, där särskilt Valls vill se fler fängelseplatser och Hamon åberopade alternativa straffmetoder, Peillon vill ge mer resurser till hela rättsväsendet och Montebourg höll sig någonstans mitt emellan.

Bitsk duell om Valls ministerroll

Kvällens duell utbröt mellan Valls och Peillon, apropå på hur statsskulden skulle minskas. Peillon började med att hylla president Hollande för sitt jobb på den fronten hittills. Det fick Valls att sträcka på sig och ta åt sig äran för den framgången i egenskap av premiärminster, varpå Peillon högg tillbaka:

– Jag måste ändå att säga att det svåraste jobbet gjordes innan du tillträdde [som premiärminister 2014] och i dag vill du driva en annan politik.

”Ett land av machomän”

I en fråga var samtliga kandidater dock eniga: jämställdheten mellan Frankrikes kvinnor och män måste öka snabbare än vad den gjort hittills, på såväl sociala som ekonomiska fronter. I detta ämne yttrade en av de mindre framstående kandidaterna, Jean-Luc Bennahmias, ett av kvällens mer minnesvärda citat:

– Vi är ett gammalt land av machomän.

– Om männen ville lämna plats åt kvinnorna hade de gjort det, men det har de inte, sa Bennahmias, med tillägget att ”man inte kan vänta sig mycket av män”.

Samtidigt fick han en del kritik av tittare på nätet, som la märke till att han samtidigt avbröt kvällens enda kvinnliga kandidat och debattdeltagare, Sylvia Pinel.

Missnöje med Macron

I övrigt var det också en man som tog tydlig plats i kvällens debatt, utan att befinna sig i rummet: Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister och anhängare av Socialistiska partiet, som nu ställer upp direkt i presidentvalet som oberoende, centristisk kandidat.

Här fanns också plats för primärvalskandidaterna att visa enad front. Samtliga kritiserar Macron för att genom sin kandidatur splittra vänstern, och menar att det är ohederligt av honom att inte ställa upp i primärvalet.

– Det finns politiska krafter som vill att detta primärval inte går rätt till. Fransmännen kommer inte att låta valet [av kandidat] göras åt dem, sa Manuel Valls, som vägrade använda ex-ministerns namn.

Långt försprång för högern

Samtidigt kan man tolka de rådande opinionsundersöknignarna som att fransmännen redan har gjort sitt val. Macron leder stort i opinionen framför samtliga primärvalskandidater, inför det stora presidentvalets första omgång den 23 april.

Framför honom ligger i sin tur just nu såväl högerkandidaten François Fillon och extremhögerns Marine Le Pen.

Det blir alltså en lång uppförsbacke om segraren i vänsterns primärval ska ta sig hela vägen till presidentresidenset Elyséepalatset.

Avgörs i två omgångar

Söndagen den 22 januari hålls en första omgång i primärvalet, med en avgörande omgång, mellan de två främsta kandidaterna söndagen därpå, den 29 januari.

Favorit inför första omgången är Manuel Valls, med Banoît Hamon och Arnaud Montebourg hack i häl på varandra om andraplatsen. I en andra omgång mot en av de mer vänsterorienterade kandidaterna kan dock Valls mycket väl slås ut, när Hamon och Montebourgs väljare troligen går samman för att stödja den främste av de två.

De kandiderar i vänsterns primärval

  • Jean-Luc Bennahmias
  • Benoît Hamon
  • Arnaud Montebourg
  • Vincent Peillon
  • Sylvia Pinel
  • François de Rugy
  • Manuel Valls

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet