Presidenten använder en vag formulering i lagen för att ställa upp för en tredje mandatperiod. Foto: TT

Kritiskt läge i Burundi efter påstådd kupp

Uppdaterad
Publicerad

Burundis president, Pierre Nkurunziza, har avsatts efter flera veckor av demonstrationer, meddelade i dag generalmajor Godefroid Niyombare. Om det stämmer väntar nu en kritisk period för landet i väntan på nästa val, säger Jesper Bjarnesen, forskare på Nordiska Afrikainstitutet.

Presidentens talesperson har förnekat att någon kupp ska ha skett i landet där demonstranter i flera veckor har gått ut på gatorna för att protesterat mot presidentens beslut att ställa upp i valet i juni och därmed eventuellt sitta kvar en tredje mandatperiod.

Armén är splittrad

Jesper Bjarnesen, som nyligen kom hem från Burundi, menar att det inte är osannolikt att en kupp faktiskt skett. Men Burundis armé har varit splittrad kring presidentens beslut och frågan är hur stor del av den som ställer sig bakom generalmajoren.

Oroligheter i Burundi

– Splittringen har varit tydlig länge. Demonstranter jag har pratat med säger att soldater på gatan varit avvaktande och sett till att polisen inte använt mer våld mot dem, men en del av armén är fortfarande lojal mot presidenten.

Generalmajoren som nu ska ha tagit över makten har varit i konflikt med presidenten under en lång tid. Han har sagt sig vara villig att ta ansvar för landet under en övergångsperiod, men enligt Jesper Bjarnesen är det viktigt att armén inte fortsätter att styra utan att de olika sidorna kommer överens om en civil övergångsledare under den tiden det tar att förbereda ett nytt val.

– Han bör göra det han har sagt att han vill göra, det vill säga underlätta övergången mot ett demokratiskt styre och respektera den demokratiska processen. Man kan hoppas på att han har stöd i oppositionen och civilsamhället och att det blir en lugn övergångsperiod. Blir det nu en kamp om makten mellan de olika grupperna i Burundi finns det en risk att beväpnade grupper från Rwanda och Kongo-Kinshasa blir inblandade, säger Jesper Bjarnesen.

Använder kryphål för att sitta kvar

Det är en formulering i Burundis konstitution som har gjort det möjligt för Nkurunziza att hävda sin rätt till ännu en mandatperiod, trots att lagen bara tillåter presidenten att sitta kvar två perioder. Nkurunziza menar att den kommande mandatperioden skulle vara hans andra eftersom han första gången inte valdes genom ett demokratiskt val, utan av parlamentet. Men konstitutionen säger också att en president bara kan sitta kvar i tio år, vilket Nkurunziza nu har gjort.

Demonstranterna har nu protesterat dels mot det de ser som missbruk av konstitutionen, dels mot presidenten själv, som de menar inte har genomfört de lovade reformerna.

– Dels är det besvikelse över att det inte har hänt något i frågor om infrastruktur, jobb och utbildning. Dels kräver de respekt gentemot konstitutionen. Man menar att om presidenten ställer upp igen tar det oss tillbaka till kriget, innan demokrati, och att det viktigaste är att få rösta på vem man vill.

Ingen självklar efterträdare

Paradoxalt nog har regeringspartiet ett starkt stöd, enligt opinionsundersökningar som släpptes nyligen. Därför är det svårt att förstå varför Nkurunziza, som skulle kunna sitta kvar i en annan position, spelar ett så högt spel, säger Jesper Bjarnesen.

Nkurunziza är dock fortfarande populär ute på landsbygden och har varit mån om att behålla sitt stöd där genom att bland annat åka ut på helgerna och spela fotboll med lokalbefolkningen, säger Jesper Bjarnesen.

Men han har inte ett brett stöd inom det egna partiet. De som rekommenderade att han inte ställer upp i valet har blivit sparkade och i vissa fall fått komma tillbaka efter att ha bett om ursäkt. Oppositionspartiet ska ha haft möten med andra inom regeringspartiet för att diskutera en framtid utan presidenten och det finns en påtaglig splittring inom regeringspartiet, men ingen efterträdare till presidenten.

– Han har en så liten klick runt sig och de som är närmast presidenten har inget stöd från folket. Jag kan inte se en självklar kandidat, säger Jesper Bjarnesen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burundi

Mer i ämnet