Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den andra vågen har drabbat Ryssland hårt. Sibirien är det området som är värst drabbat och videor från sjukhus i området visar de överfulla sjukhusen. Foto: Teve2/Reuters

Krönika: ”Ambulansen kommer inte och svårt sjuka tvingas ligga på golvet”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Ambulansen kommer inte, ingen svarar i telefon på sjukhusen, medicinen är slut och svårt sjuka tvingas ligga på golvet på intensivvårdsavdelningen. I den sibiriska staden Tomsk vittnar människor om ett katastrofläge inom sjukvården, efter den rusande ökningen av antalet covidsjuka.

Elin Jönsson

Utrikesreporter

Den andra vågen av corona har slagit hårt mot Ryssland. Bara det senaste dygnet har 20 000 personer bekräftats vara smittade av covid-19. Sibirien är värst drabbat. I vissa städer är det totala antalet döda 37 procent högre än i oktober 2019, enligt analytikern Boris Ovchinnikov på analysföretaget Data Insight.

Sjukvården har havererat

Den katastroflikande situationen inom sjukvården i den sibiriska staden Tomsk (med drygt en halv miljon invånare) nådde mig via en väns facebooksida. Varje dag beskriver min väninna i sina inlägg hur hon jagar syrgas och antibiotika för att kunna vårda sina svårt sjuka föräldrar i hemmet då sjukvården havererat och medicinerna är slut på apoteken. Syrgasmaskinen lyckades hon köpa för 450 dollar direkt från ambulanspersonal.

Jag tar kontakt med den lokala tevestationen tv2 för att få reda på om den dystra bilden hon förmedlar stämmer. När jag når chefredaktören Viktor Mutjnik ligger han också sjuk i covid, liksom hälften av redaktionens anställda.

”Brist på allt”

Reportern Valentina Ankudinova är en av de få som fortfarande är i tjänst. Hon bekräftar bilden av katastrofläget i Tomsk.

– Det är brist på allt. Medicinerna räcker inte till, sängplatserna är slut och personalen går på knäna, säger Valentina Ankudinova till SVT Nyheter på telefon.

Just nu är 4 500 sjuka i covid i länet, totalt har över 13 000 varit sjuka sen pandemin slog till i mars. Många läkare har insjuknat. Enligt Valentina Ankudinova och Teve2 är över hundra läkare för närvarande sjuka i covid.

– Värst är situationen inom ambulansvården. Det saknas så mycket personal att en patient kan få vänta i flera dagar på ambulansen.

”Jag fick panik”

Oksana Sigedinas 61-åriga pappa kom in på intensivvårdsavdelningen på onsdagskvällen med svår andnöd. Först efter fyra timmar fick han syrgas. Hon försökte hålla kontakt med pappan vid mobilen, men han hade svårt att få fram orden.

– Jag fick panik när jag hörde att han låg kvar i korridoren med andnöd och utan hjälp efter tre timmar, säger Oksana.

När vi pratar, ett dygn senare har hon inte kunnat nå pappan och ingen svarar när hon ringer sjukhuset för att höra om hans tillstånd.

Nära 30 000 döda

Efter alarmerande uppgifter och bilder inifrån det överbelagda sjukhuset i Tomsk meddelar Rysslands hälsoministerium i ett pressmeddelande att situationen på sjukhuset ska utredas. Ministeriet bekräftar att sjukvården i landet är överbelastad och personalen inte räcker till.

Hittills har närmre 30 000 personer dött av covid i Ryssland sedan pandemin bröt ut. Antalet döda riskerar att öka rejält, till mellan 20 000 – 25 000 döda i veckan om inte trenden bryts, skriver analytikern Boris Ovchinnikov i en analys av läget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet